ТЕЦ-Варна, който от две години е мажоритарна собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, очаква печалба за 2019 г. в размер на почти 37,5 млн. лв. Това се вижда ясно от представения от ръководството на теца бизнес план в Комисията за енергийно и водно регулиране, който трябва да бъде одобрен. Заседанието на регулатора ще се проведе утре, на 24 юни. 

Пред комисията са представени плановете на дружеството за периода от 2020 г. до 2024 г. - печалби, загуби, ремонти, социални разходи, приходи от студен резерв, очаквано количество произведена нетна енергия и т.н. От всичко изложено може да се стигне до извода, че дружеството очаква загуби в годините 2020-а и 2021-ва заради големите инвестиции, които собствениците смятат да направят. Следва ново излизане на печалба през 2022, 2023 и 2024 г. Като част от причините за прогнозираните печалби е записано и възможно увеличение на постъпленията от т.нар. студен резерв. 

Какво е било до момента 

От представения доклад виждаме, че през периода 2015 -2019 г. ТЕЦ-Варна не е давал на КЕВР бизнес план заради спирането на работата на централата през 2015 г. Тя започва да работи отново през 2018 г. Поради тази причина и в комисията има отчетни данни само за последните две години. Сегашният бизнес план пък е подаден в КЕВР извън нормативно установеното време. Но все пак е подаден.

Така - ясно е, че дружеството очаква печалба за миналата година в размер на над 37 млн. лв. Това е ръст със 152% спрямо 2018 г., което е завършила на загуба от над 22 милиона лева. Като част от счетоводния баланс може да се броят и спадове на разходите за дейността на ТЕЦ-а с близо 20%. 

Според представения доклад тези числа - към 31 декември на 2019 г., показват, че размерът на собствения капитал на дружеството позволява да се придобиват нови нетекущи активи, както и възможността на дружеството да обезпечава обслужването на своите задължения със собствен ресурс. Очетена е и добра ликвидна позиция, тоест има високи оборотни средства. 

"Финансовата структура на дружеството остава почти непроменена и в края на 2019 г. е в съотношение 79% собствен капитал и 21% привлечени средства при 80% собствен капитал и 20% привлечени средства за 2018 г.", четем още в доклада. 

Големите инвестиции, които ще изядат печалбата

Не така обаче ще стоят нещата през следващите две години. Тъй като бизнес планът трябва да обхваща годините от 2020-а до 2024-та, можем да видим, че през настоящата и следващата години ТЕЦ-Варна смята да инвестира над 53 млн. лв. в модернизация на производствените си мощности. Огромната част от тези пари ще бъдат изразходвани още през тази. Така общата инвестиция за 2020 г. ще достигне размера от 33 млн. лв., за следващата - малко над 20 млн. лв. 

Парите отиват за модернизация на енергийните блокове 4,5 и 6. Причината - настъпили промени в европейското и националното законодателство, с които са завишени изискванията към експлоатацията на големи горивни инсталации по отношение на изпусканите в атмосферата вредни вещества. 

Именно поради тая причина дружеството предполага и загуби за следващите две години. Важно е да се отбележи, че първите 33 млн. лв. ще бъдат осигурени чрез заемни средства, или иначе казано - банкови кредити, докато последните 20 млн. лв. ще бъдат разделени между кредити (14 млн. лв.) и над 6 млн. лв. собствени средства. Процентно съотношението е 88% на заемните пари спрямо 12% на собствените. 

Последните три години от бизнес плана би трябвало отново да излязат на печалба съответно с 13 млн. лв., след това 14 млн. лв. и накрая до 16,5 млн. лв. В доклада е ясно записано, че ръстът на печалбата се дължи основно на прогнозите на дружеството за ръст на приходите от студен резерв с почти 90% до над 56 млн. лв. през последната 2024 г. 

Т.нар. студен резерв е мощност, която не работи на практика, но получава пари, за да стои в готовност и да бъде активирана при необходимист. До момента е ясно, че ТЕЦ-Варна е един от големите бенефициенти на тази програма, като в момента получава по 26,5 млн. лв. Кой колко да получи пък определя държавното дружество "Електроенергиен системен админситратор". За да се намести на този пазар, ТЕЦ-Варна измести от него държавната "Марица-изток 2". В плана пише още, че тецът ще пусне още един блок за студен резерв и така ще станат общо три.

От доклада виждаме, че до края на 2024 г. ще има промяна и във финансовата структура на дружеството, като собственият капитал ще скочи до 80% от цялата маса.

Въз основа на всичко казано до момента КЕВР трябва да приеме доклада и да издаде лиценз на теца.

ТЕЦ-Варна стана собственост на децата на бившия министър на транспорта в правителството "Орешарски" Данаил Папазов. Той купи компанията от ЧЕЗ ( б.р. - за около 100 млн. лв.), докато тя все още не работеше. Малко по-късно децата на Папазов продадоха дяловете си лично на Доган през 2018 г. Продажната цена бе описана в анекс към договора, който не е публикуван в регистъра. Децата на Папазов запазват миноритарни дялове, а той заедно със Станислав остават управители на "Сигда" ООД.

До края на 2017 г. почетният лидер на ДПС Ахмед Доган нямаше собственост във фирми и никакъв регистриран бизнес. През 2018 г. обаче се разбра, че Доган е станал съсобственик и съдружник с Румен Гайтански (известен и с прякора си Вълка - б.р.) във фирма "Уотър хаус". Дружеството е с адрес бул. "Цариградско шосе" № 48-50. Това е сградата на някогашния Полиграфически комбинат, където вече се помещава бизнес център.

Придобиването на мажоритарен дял от "Сигда" ООД е втората бизнес придобивка на Доган.