Месеци след обиските във витошката вила "Аглика" - бивша резиденция на Тодор Живков, впоследствие собственост на Васил Божков, днес прокуратурата разпореди проверка и на строителния контрол.

"Върховната административна прокуратура сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на място и по документи на строеж на вила "Аглика", намираща се в Природен парк "Витоша", относно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията", съобщиха от държавното обвинение.

ВАП е образувала преписка, след като от Специализираната прокуратура (СП) е изпратено писмо, че по време на разследване е установено, че на вила "Аглика" са извършени ненужни преустройства - допълват оттам. И без да съобщават за кое разследване става въпрос, фактът, че е замесена спецпрокуратурата, а за имението се знае, че е собственост на бизнесмена с 18 обвинения, сега "изгнаник" в Дубай - не е трудно да се досетим и сами. 

В края на януари МВР дори пибликува снимки, най-вече от луксозния интериор на вилата на Божков.

За въпросните преустройства отдавна алармира бившият директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев, днес общински съветник в София от "Демократична България".

В поредица от свои публични изяви и позиции на фейсбук профила си Белев обяви, че в непосредствена близост до вила "Аглика" са изникнали нови постройки, които, проследени назад във времето, са се появили през 2016-2017 година. В същото време ново строителство на територията на парка е забранено.

Сега ВАП възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства. Ще се правят огледи на място, като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове и пр. 

Ще се проследи целият инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения - посочват от обвинението.