Въоръжени протестиращи са окупирали зона от Сиатъл, в която един човек беше убит и двама ранени при стрелби. Полицията на града се готви да си я върне, предаде Би Би Си.

Кметицата Джени Дъркан каза, че за бизнеса и за гражданите животът става “все по-труден” заради насилието.

Протестиращите са окупирали зоната в центъра на града на 8 юни, когато полицията се е изтеглила от него след сблъсъци с тях.

Зоната е оградена с барикади, част от които полицията и Националната гвардия са успели да разместят.

Дъркан каза на пресконференция, че полицията ще си върне контрола върху района “мирно в близко бъдеще”.

Съобщението ѝ следва стрелба в окупираната зона през нощта в неделя, при която е бил ранен в ръката 17-годишен младеж. Той е отказал да говори пред полицията.

В събота, пак при стрелба на същото място, беше убит 19-годишен младеж, а мъж на 33 години беше тежко ранен.

Местната полиция каза, че след съботната престрелка в зоната я посрещнала “враждебна тълпа”, която не позволила дори на екипа на Бърза помощ да влезе в завзетото от протестиращите пространство.

Зоната обхваща радиус с дължина от шест пресечки около културен център, където цените на имотите са се повишили значително през последните години. През деня районът е мирен, на стена и изписан лозунгът “Животът на черните има значение” (Black Lives Matter), но през нощта започват бурни протести и открито въоръжени хора патрулират територията.

Сиатъл стана сцена на сблъсъци между силите на реда и демонстранти в началото на месеца след смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис на 25 май.

Губернаторът на щата Вашингтон изпрати Националната гвардия срещу демонстрантите, а кметицата наложи полицейски час.

Те нарекоха зоната CHAZ (Capitol Hill Autonomous Zone - англ. Автономна зона "Капитолийски хълм").