Министър-председателят Бойко Борисов е обект на "активно мероприятие", което цели неговото компрометиране и сваляне от власт, каза днес вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Наближават изборите и някои политически сили или кръгове, които имат интерес правителството да не изкара мандата си, организират компромати. От начина, по който се използват тези неща, няма никакво съмнение, че става въпрос за добре организиран компромат”, заяви Каракачанов в предаването „Карай направо” по Нова телевизия.

„Ако събориш премиера, събаряш и правителството”, коментира Каракачанов. „Целта на активното мероприятие е да създадеш внушение. Не съм съгласен, че го има само в учебниците на КГБ. Във всеки един учебник, по който обучават, която и да е служба по света, терминът е активно мероприятие”, добави той.

Според вицепремиера компроматът до известна степен е постигнал целите си, разследването на случая ще покаже дали снимките от спалнята на премиера са истински или монтаж. Каракачанов беше уверен, че в малка страна като България организирането на такава акция едва ли може да остане скрито.

По думите му конфликтът между институциите  е в момента най-голямата заплаха за държавността в България, а НСО е "малко излишна структура". 

„Охраната на VIP персоните по света се извършва от специализирани структури в полицията, а не от дублираща специална служба. Аз лично не ползвам НСО. Ползвам си колите на министерството на отбраната”, каза Каракачанов.  „Карах две години и половина като зам.-председател на парламента, без да ползвам специална кола, специална охрана, буркани. Какъв е смисълът подобни неща да се ползват от депутати, от министри? Всяко министерство има гараж със служебни автомобили”.

Вицепремиерът обвини ГЕРБ, че не са подкрепили предложението на патриотите за създаване на доброволчески отряди в помощ на полицията в борбата с битовата престъпност.

 „Точната дума е, че ни предадоха”,  каза той. „Реакцията на ДПС явно ги подплаши, че това ще предизвика някакви критики, било от посолство, било от чужбина”.