Директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев препоръча на българите да спазват по-строги мерки от задължителните срещу пандемията от COVID-19.

"Моля, като лекар, като човек - хора, не се събирайте, използвайте да сте на открито, когато сте в транспорта носете маски, в магизините е хубаво една маска. Така се познава възпитания и образован човек", заяви той в "Панорама" по БНТ.

Маските вече не са задължителни в магазините, социалната дистанция остана само препоръка. Кантарджиев обаче отказа да критикува управляващите, че са намалили тези мерки.

"Да не казваме какво е можело да стане, маските вече са отменени, няма како да правим. Хората да ползват маски в градския транспорт и магазините. И тази мол мания… не се събирайте толкоз, прекрасно е времето навънка", повтори той, и се пошегува: "Вие се изплашихте да не фалират моловете, такъв важен елемент от нашата икономика!"

За пореден път Кантарджиев подчерта, че мерките не са били драстични, и затварянето в началото е било правилното решение. Препоръча, сам като фен на футбола, на почитателите на спорта, които ще гледат на живо мача ЦСКА-Левски, да не се събират близо един до друг, да не се прегръщат и целуват.

"Момчета, пазете здравето на семейството и вашето здраве", призова той.

Професорът отбеляза, че ситуацията е притеснителна, но се овладява.

"Става дума за епидемични взривове, т.нар клъстъри, много неприятни. В Самоков, в Кюстендил, в Смолян,.Случаите от Плевенско, с фелдшера… Нещата вече са под контрол там, няма нови случаи или са съвсем малко."

Той припомни тезата си, че е в интерес на вируса е да се разпространи бързо и съответно да му падне вирулентността.