Евентуална смяна на статута на "Св. София" в Истанбул и превръщането на храма, който сега е музей, в джамия, трябва да бъде обсъдено от ЮНЕСКО. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Иво Христов относно реакция на България срещу опитите за смяна на статута на исторически храм в турската столица. За подобна смяна през последните седмици заговори турският президент Реджеп Ердоган.

Дончев изтъкна, че все още въпросът не е стигнал до ЮНЕСКО. Той обясни, че има поредно дело във Върховния съд на Турция относно това дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк върху указа, с който "Св. София" става от джамия музей, е фалшив. Дончев припомни, че до момента всички жалби по този казус са били отхвърлени от съда.

От своя страна Христов изтъкна, че статутът на "Св. София" касае всички страни, които са от православния културно-цивилизационен кръг.

"Великият Кемал Ататюрк, бащата на съвремена Турция, неслучайно е издал този указ. Той си е давал сметка, че съвременна, модерна Турция може да съществува като наследник и на християнското наследство. Опитът то да се елиминира би означавало, че Турция се лишава от единия от двата крака, на които стои. Не трябва да останем безучастни. Дори завоевателят на Истанбул Мехмед II е спасил града и църквата, карал е еничарите просто да замажат фреските. Надявам се, че българското правителство ще прояви характер и гръбнак за въпроси, които кaсаят нашия идентитет", заяви Христов.