Пилотна операция достави днес в България над 7 тона лични предпазни средства, съобщи Еврокомисията. Товарът съдържа над 500 000 защитни маски, закупени от страната ни. Транспортните разходи са покрити от ЕС.

Операцията е в рамките на допълнителното финансиране чрез Инструмента за спешна подкрепа за транспортирането на стоки от първа необходимост, медицински екипи и пациенти, засегнати от коронавируса. Страните членки вече могат да кандидатстват за това финансиране. То допълва подкрепата, която вече е осигурена чрез Механизма на ЕС за гражданска защита, и доставките на предпазни средства, осъществявани чрез резерва rescEU.

През следващата седмица ще бъдат други подобни операции, увери еврокомисарят Янез Ленарчич, отговарящ за управлението при кризи.

Инструментът за спешна подкрепа ще допринесе за транспортирането на стоки, оборудване и пациенти. 220 милиона евро бяха предоставени за:

• транспортирането на медицински изделия до местата, където са най-необходими, като се финансира товарният превоз на помощ и средства от първа необходимост за страните от ЕС;

• прехвърлянето на пациенти между държави членки на ЕС или от държави членки в съседни на ЕС държави при риск здравните услуги да бъдат претоварени, като така се осигурява лечение за възможно най-голям брой хора;

• транспортирането на медицински персонал и мобилни медицински екипи с цел придвижване между страните членки на ЕС и в Съюза от други съседни на ЕС държави, за да се помогне на хората там, където има най-голяма нужда от медицинска помощ.