Президентът на САЩ Доналд Тръмп е "пледирал" пред китайския си колега Си Цзинпин да му помогне да бъде преизбран, съобщава Асошиейтед прес.

Агенцията се позовава на мемоарите на бившия съветник на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, които трябва да се появят в книжарниците идния вторник.

Тръмп е направил това по време на среща със Си през миналата година. Болтън пише, че Тръмп се е водил от политически сметки, когато е вземал решения, засягащи националната сигурност.

Белият дом работи "яростно" да спре книгата, пише АП. Администрацията помоли вчера федерален съд за временна ограничителна заповед срещу публикуването ѝ.

Твърденията на Болтън, че Тръмп е търсел помощ от китайците за своето преизбиране напомня за опита му по-рано да получи подобна политическа помощ от Украйна, който доведе до неуспешното усилие на демократите да го отстранят от длъжност, припомня агенцията.

"Трудно ми е за да посоча каквото и да е важно решение на Тръмп по време на моя мандат, което да не беше водено от сметките му за преизбиране", пише Болтън в книгата си, цитирана от АП.

Петстотин седемседет и седемте страници на мемоарите рисуват нелакиран портрет на Тръмп и на неговата администрация, който представлява най-живият разказ от първо лица досега за това как президентът се държи, изпълнявайки длъжността си, съобщава агенцията.

Корицата на книгата на Джон Болтън

Няколко бивши членове на администрацията също публикуваха книги, но повечето от тях бяха ласкателни за президента, посочва тя.

Други бивши служители дадоха да се разбере, че пазят разказите си за времето, когато Тръмп ще бъде напуснал поста си, за да могат да говорят по-откровено.

Болтън беше съветник по националната сигурност до миналия септември. Той нарича опита на Тръмп да насочи разговора си със Си през юни 2019 г. към американските президентски избори втрещяващ ход и добавя, че той е бил един от безбройните разговори на президента, които будят тревога.

Според Болтън Конгресът е трябвало да разшири разследването си във връзка с импийчмънта и върху тези инциденти.

Дълбоко критичен към президента и към мнозина от старшия му екип, Болтън пише, че поради това, че те му служели толкова лошо, Тръмп подозирал непрекъснато конспирации и "оставал потресаващо неинформиран за това как да управлява Белия дом, да не говорим за огромното федерално правителство". 

Болтън добавя, че докато бил в Белия дом, Тръмп обикновено изслушвал само два разузнавателни брифинга седмично и "в повечето от тях той говореше повече от брифиращите го, често - по въпроси напълно несвързани с обсъжданите теми".

Пред тв канала "Фокс нюз" Тръмп каза, че ако бъде публикувана, книгата ще наруши закона, защото съдържа класифицирана информация. В Туитър той написа, че Болтън разказва фалшифицирани истории и го нарече "чалнат" и "глупак", обяснявайки мемоарите му с разочарованието от това, че е е бил уволнен.

Книгата съдържа и конфузни твърдения като например, че Тръмп мислел Финландия за част от Русия, не знаел, че Обединеното кралство има ядрени оръжия и наричал репортерите "отрепки",  които трябва да бъдат "екзекутирани".

Що се отнася за срещата със Си в Осака, Япония, Болтън пише, че Тръмп е казал а Си, че демократите са враждебни към Китай.

"Той тогава, втрещяващо, обърна разговора към идващите президентски избори в САЩ, намеквайки за икономическата способност на Китай да въздейства върху протичащите кампании, пледирайки пред Си да осигури той да победи", пише Болтън. "Той подчерта важността на фермерите и на увеличените китайски покупки на соя и пшеница за резултата от избора".

Болтън пише, че правителствен преглед на ръкописа му преди публикуването не му позволил да цитира точните думи на президента в разговора със Си.

Във вторник Министерството на правосъдието поиска от съд да забави излизането на книгата с аргумента, че задължителен преглед от Съвета за национална сигурност не е завършен. Сегашният съветник по национална сигурност на Тръмп Робърт О'Брайън поиска да бъде направен нов преглед на книгата, защото тя продължавала да съдържа класифицирана информация. Болтън пише, че администрацията е поискала от него да прибави изрази от рода на "по мое мнение", за да изглежда, че авторът изразява лични становища, а не се позовава на чувствителна информация.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър, който също е присъствал на срещата между Си и Тръмп в Осака, каза, цитиран от АП, че не е чувал президента да казва нещата, които Болтън цитира.

"Абсолютно невярно. Никога не се е случвало. Бях там", казва Лайтхайзър.

Болтън пише, че Тръм се стараел всякак да угоди на Си, включително като на разговор на четири очи, само с преводачи, се съгласил се него, че трябва да строи концентрационни лагери за уйгурите, мюсюлманско малцинство, за нарушаването на чиито права САЩ официално критикуват Китай и му налагат санкции.

Бившият съветник потвърждава и че Тръмп недвусмислено е забавил важна военна помощ за Украйна през юли 2019 г., за да притисне ръководството на страната да започне разследване за корупция срещу най-вероятния му главен опонент на изборите през ноември, демократа Джо Байдън и неговия син Хънтър Байдън.

Си Ен Ен разкри днес други подробности от книгата като например, че Тръмп е помогнал близката до турския му колега Реджеп Тайип Ердоган "Халкбанк" да се отърве от прокурорско разследване за нарушаване на санкциите спрямо Иран. Тръмп се е дразнел от санкциите спрямо Русия и дори през 2018 г. спрял изявление по случай 10-годишнината от нахлуването ѝ в Грузия. Според Болтън сегашният американски президент имал проблем с разграничаването на личните от официалните отношения.

Тръмп настоявал за американско военно нахлуване във Венецуела и че тя е част от САЩ за ужас на сътрудниците си и висшите военни, които едва успели да предотвратят намеренията му. Президентът няколко пъти обърквал сегашния афганистански президент Ашраф Гани с предишния Хамид Карзай. Тръмп също настоявал главният прокурор Бил Бар да арестува репортери на Си Ен Ен, да направи така, че те да бъдат вкарани в затвора и там да бъдат принудени да издадат източниците си на информация.