Още няма окончателно решение за намаляване на американския военен контингент в Германия.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в първия ден от видеоконференцията с участието на министрите на отбраната от страните членки на пакта.

Този въпрос е най-важният на събитието - въпреки опитите на министрите и дори на самия Столтенберг да не му дадат толкова голяма гласност.

Вчера генералният секретар призна, че американският президент Доналд Тръмп не е информирал пакта преди да обяви намерението да изтегли от Германия 9500 военни (или около 1/3 от общия брой американски военнослужещи - б.р.).

В понеделник Тръмп даде да се разбере, че иска да даде урок на Германия, която според него не харчи достатъчно за армията си и не достига 2% от БВП, какъвто е ангажиментът за страните в НАТО (и малко от тях го спазват - б.р.).

Часове след вчерашното изказване на Столтенберг в телефонен брифинг с журналисти участва посланичката на САЩ в алианса Кей Бейли Хъчисън. Макар да бе попитана няколко пъти, тя така и не даде подробности за плановете на САЩ. Дипломатката не каза кога американците смятат да напуснат Германия и къде ще бъдат преместени. Говори се, че най-вероятно това ще е в Полша. Още повече идната седмица се очаква полският президент Анджей Дуда да бъде приет от Тръмп в Белия дом.

Днес Столтенберг отказа да коментира дали този въпрос ще бъде обсъден на срещата между двамата държавни глави. Но изтъкна, че САЩ вече са увеличили военното си присъствие в Полша и то след консултации преди известно време с НАТО и лично с него.

И изобщо американското военно присъствие в Европа е по-голямо отпреди, допълни Столтенберг. И то се простира далеч отвъд Германия.

„Видяхме от миналите години, че те увеличават присъствието си също така в Балтика. Имаме повече американски учения. Виждаме повече американски морски пехотинци отвсякога. Имаме американски ракетни бази в Румъния и нови бойни кораби във военноморската база в Рота (в Испания – б.р.), допълни генералният секретар.

Столтенберг се надява и на пробив в разговорите между Косово и Сърбия, които трябва да се състоят до края на месеца в Белия дом. Според него нещата са трудни, но е необходима началната стъпка.

Сред главните теми на днешната конференция бе дестабилизиращото и опасно поведение на Русия, каза шефът на Северноатлантическия пакт. Той припомни, че разполагането на ракетите SSC-8 от страна на Москва е довело до прекратяването на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег.

Същевременно Русия продължава да модернизира своите междуконтинентални балистични ракети. Вече действа разработеният от нея хиперзвуков ракетен двигател.

„Министрите обсъдиха тези предизвикателства и се споразумяха за балансиран пакет от политически и военни елементи. Това включва засилване на нашата противовъздушна и противоракетна програма. Редица съюзници обявиха, че ще закупят нови противовъздушни и противоракетни системи, включително ракетни комплекси „Пейтриът“ и САМП/Т“, дъобщи Столтенберг, без да назовава държави.

Съюзниците също така инвестират в създаването на изтребители от пето поколение.

Столтенберг за пореден път повтори, че НАТО няма да предприема огледални на Русия действия и няма да разполага ядрени ракети в Европа.