САЩ ще намалят числеността на военнослужещите си в Германия до 25 000 души, съобщи американският президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции. 

В коментари пред репортери в Белия дом Тръмп изрази недоволство, че Германия не харчи достатъчно за отбрана, въпреки общия ангажимент за всички страни от НАТО, според който те трябва да отделят 2% от БВП за сектора.

Тръмп каза, че присъствието на американските войски представлява "огромен разход за САЩ". Той обвини Германия, че се отнася нечестно със САЩ в областта на търговията.

"Така че ние страдаме и по отношение на търговията, и като част от НАТО", заяви Тръмп. Той обвини и други държави, че се възползват от страната му, но подчерта, че Германия злоупотребява най-много.

След период на спекулации, германското правителство миналата седмица каза, че е било уведомено от Вашингтон за планираното частично изтегляне на американски войски, разположени в страната. В момента в Германия има около 34 500 американски войници, както и допълнителен цивилен персонал - най-значителното американско военно присъствие в Европа.