Целенасочена страгетия и кампания на "хора с пари", а сред тях подсъдими или обвиняеми, които искат да дестабилизират държавата, да постигнат нова политическа конфигурация и да унищожат прокуратурата, което е крайната им цел.

Това заподозря, че стои зад "генерирането на скандали" главният прокурор Иван Гешев, чийто разговор с журналисти се случи на излизане от заседание на правната комисия в парламента. Тя приемаше докладите за дейността на институциите на съдебната власт за миналата година, в това число и на прокуратурата. 

Повод за размяната на въпрос и отговори бе анонсът по-рано през деня, който Гешев направи в Пловдив - а именно, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала и ще провери изтеклия запис, в който, твърди се, се чува гласът на премиера Бойко Борисов. По-късно обаче в определени медии се появиха и снимки, за които се твърди, че са от същия подател като при записа, и били от спалнята на министър-председателя.

По този повод Гешев бе попитан дали ще се разследва съдържанието - първо на записа, а не само това дали е плод на незаконни СРС-та или на монтаж, например. 

"Кое съдържание? Вие откъде знаете какво ще се проверява? Защото аз не знам. Аз казах текстовете, по които се е сезирала градската прокуратура (по-рано през деня - б.р.)., започна обвинител №1.

И продължи:

И ще повторя това, което съм повтарял многократно - главният прокурор е висш административен ръководител. И тоя дуализъм или шизофренно разделение в някои ваши колеги или съответно политически среди, че главният прокурор въздейства върху всички разследвания и ги ръководи в реално време от една страна (...) и да казват, че това не е хубаво и то наистина не е хубаво, то не е и вярно, защото главният прокурор не наблюдава и не води разследвания в реално време.

И от друга страна - да  се иска главният прокурор да оказва въздействие, да разследва, да коментира конкретни досъдебни производства, които са от компетентност на конкретния прокурор - това шизофренно разделение и раздвоение трябва в някаква степен да бъде избистрено. Тези хора, които поставят тези два коренно различни въпроса в зависимост какъв е техният конкретен интерес трябва да решат на коя теза се спират.

Тезата в закона е, че главният прокурор не наблюдава конкретни досъдебни производства. По същия начин, който г-н Лозан Панов не може да въздейства на конкретни съдии как да решат конкретно дело. 

По повод това, че във въпросния запис с предполагаем участник Бойко Борисов се споменава името и на самия главен прокурор, говори се за среща, в която и той бил участвал - последваха нови въпроси за разследване на съдържанието. Отговорът на Гешев: 

"Първо не съм слушал... така почваме да профанизираме разговора, г-жо Рачева (обръщението е към журналистката Канна Рачева от бТВ - б.р.), но така отиваме към жълтата част на сегмента, вие сте сериозна медия, но все пак от уважение към медията, която е изключително сериозна, ще отговоря на въпроса ви. И доколкото ми е известно вашата медия има директна връзка в г-н Божков, може да зададе конкретни въпроси и той ще ви отговори на тези въпроси доста подробно, ако има желание...

Нито във въпросите към Гешев днес, нито в записа, за който става въпрос, се споменава или участва бизнесменът с 18 обвинения от прокуратурата Васил Божков и журналистите припомниха това. Гешев продължи с изложението си въпреки това - за да не каже някой, че бяга от въпроса. Уточни обаче, че ще отговори по няколко различни начина: 

Първият начин е, че вие отново искате да коментирам нещо, което е от компетентност на конкретен наблюдаващ прокурор, който ще извърши проверка или разследване - в зависимост от решението, което вземе. 

Второто, което искате да коментирам, са едни записи, които, след като не е проведено разследване, не е ясно какво съдържат, дали са истински, дали не са истински, дали това, което вътре се съдържа е вярно, дали са манипулирани или не. 

А третото, което искате да коментирам, ако приемем, че всичко вътре е вярно, е защо някой, ако това е случаят, който сочите, коментира моето име. Моето име го коментират в момента много хора. По същия начин аз мога да запиша себе си да коментирам примерно, че някой журналист е върнат на работа с директно обаждане от премиера, примерно, теоритично, и... че това е благодарение на добри връзки. Това да го пусна в медиите и това да означава, че е вярно. Това вярно ли е? Не е вярно, най-вероятно. Така че искате да коментирам нещо, което е абсолютно абстрактно и което не е от моя компетентност. Мисля, че ви дадох конктерен отговор. 

На място присъства журналистката от БНР Силвия Великова, с която наистина имаше сюжет със свалянето й от ефир след обаждане, а после връщането й. Цялата история доведе до сериозен трус в националното радио, протести от гилдията за защита на свободата на словото, стигна се до сваляне от поста на генералния директор на БНР Светослав Костов, който бе заел позицията една няколко месеца преди това. Гешев все така твърдеше, че говорел хипотетично.

След този епизод дойде време за въпрос вече за снимки, последвали записа. Главният прокурор заяви: 

Ще коментирам принципно. Принципното е, че ако се констатират някакви данни или доказателства за извършено престъпление за който и да е български гражданин - дали е премиерът, дали е президентът, дали е някой олигарх като г-н Прокопиев, подсъдимия Прокопиев, като Цветан Василев, обвиняемия Божков, като министри, които бяха в ареста, като зам.-министри, които в момента са в ареста, каквото нещо не се еслучвало от 89-та година - действащи министри от управляващата коалиция да са в арестното помешение. Прокуратурата не се притеснява да предприема действия, които са в съответствие със закона, независимо дали става въпрос за тези хора или за социално слаби граждани, има един аршин. Това дали ще бъде проверено или няма да бъде е компетентност на наблюдаващ прокурор, който ще прецени компетентната прокуратура. Такива решения - дали да има разследване или не - не взима българският главен прокурор. "

Гешев допълни, че към момента няма информация дали например Софийската градска прокуратура или тази, която би била компетентна, се е самосезирала.

"Не се притесняваме да проверяваме абсолютно всичко, абсолютно всеки, след като можем да повдигнем обвинение на Божков, който на всеки ви е ясно кой е. Мисля, че знаете кой е Божков, нали? (...) , продължи да говори той.

Заради споменаването отново на Божков и как се знаело кой е, последва питане бил ли е Гешев на една маса с него. Става дума за официална среща с премиера Бойко Борисов, тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, на когото Гешев беше заместник, и футболни собственици, сред които Божков - като представляващ "Левски", Гриша Ганчев, Кирил Домусчиев и т.н. Публикуването на въпросния кадър главният прокурор сега приписа на "Дневник" и сам припомни, че е бил поканен на официална среща от министър-председателя на република България, където са присъствали и други официални лица.

От думите на главния прокурор се подразбра, че споменава Божков, въпреки че никой не го пита за това, за да покаже как прокуратурата не се притеснява от нищо и никого, докато му се задавали въпроси са някакви си снимки, за които нищо не е ясно и е несериозно да бъде питан главен прокурор. Целият сюжет обаче доведе до "нещо принципно", което Гешев пожела да съобщи, а именно - версията си какво всъщност се случвало в държавата и каква е крайната цел: 

Но ще кажа припципно нещо, което трябва да е ясно, като не казвам, не въздействам по никакъв начин на вътрешното убеждение на някой магистрат при една бъдеща проверка или бъдещо наказателно производство евентуално (...) Трябва да е ясно, че повечето хора, към които се насочи прокуратурата в последните две години, са най-богатите хора в България. В България тези хора разполагат с медиен ресурс, повтарям - медиен ресурс, освен това с политически ресурс, освен това с финанансов ресурс, с който могат да си позволят всичко. Логично е и е естествено прокуратурата, включително и някои други институции да бъдат подложени на натиск. Никого предварително не оправдавам, не оневинявам, не обвинявам. Но това е естествена защитна реакция на хора с пари.

Това, което виждам аз в последните дни, е генериране на постоянни скандали. А не казвам тези неща, които се пускат, дали са верни, дали не са верни - това е компетентността на конкретен наблюдаващ прокурор. Но за мен е ясно, че това е целенасочена съзнателна стратегия и стратегията е ясна - дестабилизиране на държавата, избори, политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Божков, подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Прокопиев, подсъдимия Огнян Донев и един куп други подсъдими, която да им върши работа за съответни законодателни промени и за унищожаване на българската прокуратура. Това е тайната цел, която минава през нов политически проект, нова политическа конфигурация, същото, което правеше Цветан Василев."

На учудването какво общо има този извод с темата ва въпросите, поставени в случая, обвинител №1 призова - в случая Силвия Великова , да мисли по-мащабно.

"Очертах ви мащаба, а вие се хващате за дребна подробност" 

След още няколко заяждания на дребно Гешев си тръгна с думите: "Много поздрави на г-н Прокопиев". 

По-рано той представи успехите на прокуратурата в годишния доклад за дейността й през 2019 г. Отчете над 97% успеваемост и осъдигелни присъди по внесените обвинителни актове, по-нисък процент върнати дела от съда към прокуратурата заради нарушения или грешки и т.н. Говори за нуждата от промени в законодателството, не пропусна и "разследването" на приватизацията, като по първите 14 сделки с най-големи активи правният анализ течал, а скоро ще има и за още 16 сделки. Говорейки са проблеми с съдебната власт пък заяви, че имало по-нисък контрол на кадрите. Било много трудно да се уволни матистрат, без да бъде върнат облатно, ако "не се е случило нещо изключително", заключи Гешев. Спомена отново и, че имало и политическа намеса...