Джо Байдън води с 13 процента пред Доналд Тръмп. Това е най-голямата регистрирана преднина от предизборно проучване за кандидат-президента през 2020 г. 

Изследването на Ройтерс и Ипсос е проведено между 10 и 16 юни, като 48 от регистрираните гласоподаватели подкрепят Байдън за изборите на 3 ноември, докато едва 35 смятат да дадат гласа си за Тръмп. Цели 57 на сто от избирателите са недоволни от управлението на президента, докато 38 процента го подкрепят - това е най-слабата подкрепа за държавния глава от миналия ноември насам, когато се провеждаше разследването за импийчмънт.

От март до юни подкрепата за Тръмп сред републиканците е спаднала с 13 процента. Според проучването американците са разочаровани от начина, по който държавният глава се справя с епидемията от COVID-19 и протестите след убийството на Джордж Флойд.

В началото на пандемията Тръмп отказваше да затвори САЩ и не я възприемаше за истинска заплаха. Повече от 116 000 жители на Америка са загинали от коронавирус, а заразените са над 2,1 милиона на брой. При някои от щатите, които пожелаха да махнат ограниченията по-рано, като Флорида, Аризона и Тексас се наблюдава ръст на новите случаи.

В проучването на Ройтерс и Ипсос 55 процента от анкетираните са недоволни от начина, по който Тръмп се бори с епидемията (40 процента са доволни). Това е най-слабото регистрирано доверие откакто започнаха да се правят изследвания по въпроса от началото на март.

Държавният глава инкасира отлив на доверие и за агресивната си реторика срещу демонстрантите след убийството на Джордж Флойд. Повече от две трети от американските избиратели подкрепят протестите, но това не попречи на Тръмп да ги обижда и да призовава губернаторите да ги укротят на всяка цена.

Къде е надеждата за Тръмп? Разбира се - икономиката. Тя бе перлата в короната на предизборната кампания на президента, но заради затварянето на страната безработицата в страната скочи неколкократно. Въпреки това 43 процента от избирателите смятат, че Тръмп води добра икономическа политика, докато 38 на сто казват същото за Байдън.