Китай заяви днес, че се е споразумял с Индия за мирно уреждане на напрежението по общата им граница в Хималаите след най-сериозната конфронтация от десетилетия и че не иска да се стига до нови сблъсъци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза, че "двете страни са се съгласили да уредят въпроса чрез диалог и консултации и полагат усилия да успокоят ситуацията и да гарантират мира и спокойствието в района на границата". Той отново подчерта, че Китай не е виновен за сблъсъка и заяви, че цялостната обстановка по границата е стабилна и под контрол.

След гневните реакции на индийските медии премиерът на Индия Нарендра Моди, който бе критикуван остро от политическите си противници за мълчанието му по случая, призова в туитър за среща утре на всички партии за обсъждане на ситуацията, предаде Ройтерс. Моди, който дойде на власт с националистка платформа, късно снощи се срещна със своите министри на отбраната и на външните работи и с военни командири, но не коментира публично най-тежкия сблъсък между двете страни от 1967 г. насам.

Смъртта на 20 индийски войници в необичайно смъртоносния пограничен сблъсък с китайската армия няма да е напразна, заяви днес премиерът на Индия Нарендра Моди в първото си публично изявление по темата, предаде Франс прес.

"Искам да уверя страната, че жертвата на нашите войници няма да е напразна. Индия иска мир, но е способна да даде подходящ отговор, когато я предизвикват", заяви Моди на среща с ръководители на местни власти.

Русия приветства контактите между Индия и Китай с цел деескалация след безпрецедентния пограничен сблъсък между тези две страни.

"Военните представители на Индия и Китай установиха контакт. Те обсъждат положението и мерките за деескалация. Ние приветстваме това", заяви руският външен министър Сергей Лавров.