Дексаметазонът (Dexamethasone), евтин и широко използвaн стероид, стана първото лекарство, показало, че може да спасява животи на пациенти с COVID-19 и учени приветстваха това като “голям пробив”, пише Ройтерс.

Резултатите от опити, съобщени днес, показаха, че дексаметазонът, който се използва за намаляване на възпаления при други болести, намалява с около една трета смъртността сред най-тежко болните от COVID-19, приети в болница.

Резултатите показват, че лекарството трябва веднага да стане стандарт в грижите за пациенти с тежки случаи на пандемичната болест, казаха учените, които проведоха опитите.

“Това е резултат, който показва, че ако на пациенти, които имат COVID-19 и са на аспиратори или на обдишване с кислород, се даде дексометазон, той ще спаси животи и ще го направи на забележително ниска цена”, каза Мартин Ландрей, професор в Оксфордския университет, който е съ-водещ на опитите, под името RECOVERY.

“Ще бъде много трудно за което и да е лекарство наистина да замести това, като се има предвид, че за по-малко от 50 паунда ($63,26), можете да лекувате осем пациенти и да спасите живот”, добави той пред репортери в брифинг онлайн.

Другият водещ на проучването, Питър Хорби, каза, че дексаметазонът “е единственото лекарство, което досега е показало, че намалява смъртността - и я намалява значително”.

“Това е голям пробив”, каза той. “Дексаметазонът е евтин, по рафтовете е и може да се използва веднага, за да спасява животи по целия свят”.

Досега няма одобрени лечения или ваксини за COVID-19, болестта, причинявана от новия коронавирус, който досега уби повече от 431 000 души на планетата.

Резултатите показват, че един смъртен случай би бил предотвратен на при лечение с дексаметазон на всеки осем пациенти с COVID-19 на изкуствено обдишване. Ландрей каза, че един смъртен случай би бил предотвратен на всеки 25 пациенти с COVID-19, които са приели лекарството и са на обдишване с кислород.

Сред пациентите с COVID-19, които не се нуждаят от изкуствено обдишване, не е имало подобрение от лечението с дексаметазон.

“Помощта за оцеляване е ясна и голяма при тези пациенти, които са достатъчно болни, за да се нуждаят от кислородно лечение, така че дексометазонът трябва сега да стане стандартна грижа при тези пациенти", каза Хорби.

Ник Камак, експерт по COVID-19 в световната благотворителна организация Wellcome Trust, каза, че откритията ще “преобразят въздействието на пандемията от  COVID-19 въху живота на хората и икономиките по целия свят".

“Безброй животи по света ще бъдат спасени”, каза той в изявление по повод на резултатите.

Опитите са започнали през април с гама от потенциални лечения на COVID-19, включително ниско дозиран дексаметазон и лекарството за малария хидроксихлорохин.