Шампионската лига ще има новия си първенец за сезон 2019-2020 след финална осмица в Лисабон, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници в УЕФА. Решението за това ще бе бъде обявено утре (17 юни), когато заседава Изпълкомът на европейската футболна централа.

Мачовете - четвъртфинали, полуфинали (само по един, а не традиционно по два) и финал ще се изиграят за 11 дни - между 12-и и 23 август на стадионите на "Бенфика" и "Спортинг". Прекият сблъсък за "купата с големите уши" ще е на 23-ти.

Поначало се знаеше, че УЕФА иска да довърши евротурнирите през август, като даде предимство на местните първенства през юли и юли. Още от март се заговори за такъв формат.

Заложените дати на четвъртфиналите са 12-15 август (по един на ден), а на полуфиналите - 18-19-и. Това означава, че от тази фаза шампионът ще изиграе три срещи, а не пет.

Засега се планира турнирът да премине без публика, но УЕФА си оставя отворена възможността поне за частична посещаемост в зависимост от епидемичната обстановка в цяла Европа по това време.

За четвъртфиналите вече се класираха "Пари Сен Жермен", "Аталанта" (Бергамо), "Атлетико" (Мадрид) и "РБ Лайпциг". Тези тимове могат да мислят за Лисабон.

Остават четири осминафинални реванша: "Манчестър Сити" - "Реал" (Мадрид), "Байерн" - "Челси", "Ювентус" - "Олимпик" (Лион) и "Барселона" - "Наполи". Съдбата им е неясна - като дати. В някои от страните, например Великобритания, местните власти ще трябва да направят изключение от мярката всеки чужденец да се подлага на 14-дневна карантина. Такова вече беше договорено между Обединеното кралство и Формула 1 и пистата "Силвърстоун" ще приеме два старта - в края на юли и август.

Дотогава трябва да минат въпросните реванши.

УЕФА ще процедира по същия начин и с Лига Еврпопа - финална осмица в германски градове от 10 август. Според Ройтерс стадионите са в Дуисбург, Дюселдорф, Гелзенкирхен и Кьолн. Във втория по сила турнир също трябва да се изиграят реванши от осминафиналите.

Утре от Нион ще обявяват дати и регламент и за предварителната фаза на новия сезон в турнирите, което касае всички български отбори. Ще има яснота също за барижите за Евро 2021 и турнира Лига на нациите.

А късното завършване на настоящите надпревари в Шампионската лига и Лига Европа ще забави груповите фази на следващите.

Твърди се, че мачът за Суперкупата ще е на 24 септември в Будапеща. Това означава, че мачовете в групите ще започнат в началото на октомври.