Агенция „ Пътна инфраструктура“ започва  обследване на тунелите по автомагистрала  „Струма“ и  главен път Е-79  от Благоевград до Кулата, съобщи БНР, позовавайки се на съобщение от институцията.

Проверките на състоянието на пътните съоръжения ще продължи до 17 ч. В тунелите край Дупница и  Кочериново, последователно в двете  тръби, ще бъде ограничено преминаването по лентата за изпреварване. Ограничение ще има и за скоростта на движение, но пропускането на автомобили и камиони няма да бъде спирано. Не е такава ситуацията обаче при инспектирането на тунелите край село Железница и в Кресненското дефиле. Докато тече обследването от специалистите, ще се използват обходни маршрути по старите пътища. 

Специално ще бъде проверен  и тунелът  на граничен пункт „ Илинден-Екзохи“, който  е в трикилометровата зона за контрол и  в българската част на съоръжението свети само една лампа. В другите два тунела по главен път Е-79 между Благоевград и Кулата осветителните тела също аварират често, казват от АПИ.

Проверките на пътни съоръжения започнаха по спешност след инцидента с паднала осветителна конструкция в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", след който загина една жена. Там осветлението бе спешно подменено, което стана повод за задочен спор между бившия премиер Бойко Борисов и настоящия служебен премиер Огнян Герджиков.

В обследването на състоянието и безопасността на съоръженията участват експерти на АПИ, специалисти от министерствата на транспорта и от МВР, както и от Университета по архитектура.