До броени дни Рашидов ще си отиде от поста, но ще го направи отново шумно, с протест този път на Софийската филхармония. В петък от 10 часа музикантите от националния симфоничен оркестър излизат под прозорците на Министерството на културата, за да заявят публично, че са против конкурса за директор на институцията „в последния момент“ – след като толкова години бяха оставени без титуляр на ръководния пост, управлявани от временно изпълняващ.

Изборът за деня на протест не е избран случайно – тъкмо в петък ще бъде проведен поредният конкурс за директор на Филхармонията. Претендентите са четирима: Найден Тодоров, Светлина Терзиева (в момента временно изпълняваща длъжността), Розалина Касабова и Ивайло Христов.

Ина Кръстева, председател на синдиката „Подкрепа“ в състава, заявява пред БНР, че са уморени от експерименти, а последният конкурс е „прелял чашата“ на търпението им.

„Когато не можеш да поемеш своята морално-човешка отговорност за това, което ще се случи с бъдещия ти избор, просто не прави този избор в последния ден от пребиваването си в съответния институт или министерство – коментира Кръстева в ефира на националното радио. – Не е морално да се направи един избор на човек, когото ти ще завещаеш на следващия след теб да понесе отговорността. Отговорности трябва да се носят и морални, и материални – защото в Софийска филхармония бяхме свидетели на ремонт, извършен за близо 2 милиона лева, а след 3 години водата се стече по инструментите ни и трябваше да се организира нов спешен ремонт. И този ремонт в крайна сметка бе направен със средствата от фонд „Работна заплата“.“

В петък в Министерство на културата ще бъде проведен и конкурсът за директор на Музикалния театър. За този пост кандидатите са Татяна Симеонова и Марияна Арсенова.

"Площад Славейков"