26 нови жилищни сгради ще бъдат вдигнати отново в Хитрино. Това каза финансовият министър Владислав Горанов. На извънредно заседание в понеделник правителството взе решение за отпускане на 10 млн. лв. за нови жилища на останалите без дом при взрива в Хитрино.

"По предварителни оценки на Министерството на транспорта, около 1,5 млн. лв. ще струва възстановяването на жп инфраструктурата, която е разрушена вследствие на взрива. Всичко необходимо ще бъде направено", каза Горанов.

Вицепремиерът в оставка Томислав Дончев допълни държавта и общината трябва да търсят веднага средства за възстановяване на щетите.

"Подобна е хипотезата със застрахованото имущество – в конкретния случай е сигурно това, че общинското имущество е застраховано, както е по закон. Само че нито държавата, нито общината може да чакат дългите съдебни процедури, които следват след извършването на следствени действия, нито да чака не толкова бързите процедури по изплащане на средствата от страна на застрахователя. Трябва да се действа веднага. В последствие ще бъдат търсени всички суми от застрахователя и отговорните лица. Сега в момента е най-важно времето. Тактическата организация на място в момента е ключова", каза още Дончев.

Министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова добави, че след като бъде обезопасен районът, има готовност с около 100 човека през програмите за заетост да се подпомогне общината за разчистване на терена и за всякакъв вид допълнителни дейности.