Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот.

С тези думи късно снощи, в първата минута на новия ден, врачанският митрополит Григорий обяви Великден - Пасха, Възкресение Христово, един от най-светлите празници в православния календар.

Почита се Божият Син, който със смъртта си е изкупил греховете на човечеството, а с възкресението си е дал надежда за живот след смъртта. Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба му. След това Исус се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха, която започна снощи в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов - началник на отдела "Протокол" в Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Патриаршеската катедрала бе изпълнена с вярващи, както и площадът около нея.

За богослуженията за Великден сега се използва Благодатният огън, който беше донесен миналата година от българска църковна делегация от Йерусалим. Преди минути Благодатният огън от синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил" беше донесен с тържествено шествие за началото на литургията в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Заради напрегнатата обстановка в Израел, Светият синод реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България, но той се пази на много места в страната и ще бъде използван тази вечер за празничното Пасхално богослужение.  

Днес от 11 ч в митрополитският храм "Св. Неделя" в София ще бъде отслужена вечерня - празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, съобщи Софийската митрополия.

На тази празнична литургия, по традиция, се четат текстове от Евангелието на различни езици, посветени на Възкресението на Божия син - Иисус Христос. Така се напомня, че благата вест за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички народи по света.

Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, отслужи през 2023 г. празничното богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". На службата, наречена още вечерня, тогава за втори път след полунощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ за възкръсналия Спасител. 

Богослужението започна с празничния тропар за Възкресение Христово, който се изпълнява на църковнославянски език. С него Църквата възвестява победата на живота над смъртта, която е извършил Нашият Спасител - Иисус Христос.