Инцидентът в село Хитрино трябва да се разследва от независими експерти от специализираното звено на Европейския съюз. Това заяви пре бТВ Петър Бунев, председател на синдиката на железничарите. Той припомни, че Брюксел ни критикува, че звеното за разследване на влакови инциденти у нас е към Министерството на транспорта. Заради този факт частната фирмата, собственик на взривената влакова композиция - "Булмаркет", може да не признае тяхното становище, защото се предполага, че ще застанат на страната на националната кампания за железопътна инфраструктура.

Според Бунев трагедията в Хитрино е причинена от комплекс от проблеми. По думите му основният въпрос е защо се е стигнало до теч на газ, след като цистерните са добре защитени срещу пробив.

Следователят Георги Илиев коментира пред Нова ТВ, че с 90% вероятност възпламенена искра е причината за тежкия взрив в Хитрино. Той изтъкна, че цистерните са разхвърляни като кибритени кутийки в района на инцидента. Това, според него означава, че е много вероятно причината да е висока скорост на влака.

Първият лекарски екип, който е стигнал в Хитрино след инцидента, разказа ужасяващи подробности пред Нова ТВ.

"След получаването на сигнала тръгнахме веднага. Беше съобщено, че е имало пожар във влак. Не знаехме, че е взрив. Когато наближихме видяхме пламъци до небето. Помислихме, че цяло Хитрино гори. Беше ужас", каза член на екипа.

Шофьорът на линейката заяви, че видял как всичко е горяло. След като влиза в селото, екипът вижда кола, която е карала трима пострадали.

"Бяха в ужасно състояние. Качихме ги и тримата и ги закарахме в болница", разказа фелдшерката.

По думите им колегите им от болницата в Шумен също са реагирали веднага и адекватно.

"Нямаше какво повече да се направи в тази ситуация. Няма с какво да помогнеш на тези хора", споделиха медиците.