"Най-логично е да дам трети мандат за формиране на правителство на Реформаторския блок", заяви президентът Росен Плевнелиев пред "Панорама" на БНТ.

Той обаче се застрахова, че това не е 100 процента сигурно.

След като днес ГЕРБ върнаха първия възложен от Плевнелиев мандат, в сряда той ще даде втори на БСП. Социалистите със сигурност ще направят същото. Тогава по конституция държавният глава сам преценява на кого да даде третия и последен мандат. В началото на седмицата след КСНС се появиха спекулации, че мандатът ще бъде връчен на Патриотичния фронт. Тогава даже премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ е готов да даде подкрепа на кабинет на ПФ, после от управляващата партия отхвърлиха тази възможност.

 

Плевнелиев каза, че дори да има 1% шанс за съставяне на нов кабинет, за него той може да се превърне в 100 процента.

"Третият мандат ще бъде последният в моя мандат като президент. Той е натоварен с нещо повече от техниката да го връча на някого. Няма как да дам мандата на някого, който ще постави под въпрос европейското развитие на България, достойното ни членство в ЕС и НАТО, на сили, които няма да могат да ме убедят с аргументи, че посоката, на която се посветих, ще бъде спазена. С една голяма степен на отговорност логичен избор би бил Реформаторският блок", каза Плевнелиев.

Президентът потвърди убеждението си, че предсрочните избори не са най-доброто нещо за България. Той е уверен, че 43-ото Народно събрание все още има какво да даде. но 4 парламентарни партии били на друго мнение. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ.

"Конституцията е здравата основа, на която ще стъпим. Доколкото спазваме закона и правилата, ще минем и през тази тежка криза", смята Плевнелиев.

"Нека да е ясно, първо имаме парламент, който продължава да работи. Второ, има и правителство в оставка но то продължава. В нашата конституция е вграден здраво принципа на непрекъсваемост на изпълнителната власт. Правителството остава, докато дойде друго, било то служебно или редовно. И разбира се, като президент, аз вече нося своята голяма отговорност, тъй като сме в конституционна процедура. Нека да е ясно, защото отново куп публични фигури включително и някои политици, казаха президентът да спре дотук да остави на следващия президент той да довърши конституционната процедура. Представете си какво казват тези хора. Сега се очаква държавния глава за 50 дни до 22 януари да спре , да не прави нищо, да си пише мемоарите, в ситуация, в която има политическа криза, която очевидно прераства в парламентарна криза. Не съм аз този държавен глава, не съм действал никога така. Продължавам да бъда себе си. По конституция всеки един от сроковете ще бъде спазен."

Той е уверен, че е дал всичко от себе си като президент.

"Още в първите дни след оставката на Бойко Борисов казах, че политическа криза има, и призовах тя да не прерасне в парламентарна. Но за съжаление се получи именно това", изтъкна държавният глава.

На въпроса кой носи отговорността той отвърна, че всичко е започнало с оставката на премиера.

За Румен Радев

Плевнелиев сподели, че има добър диалог с новоизбрания президент Румен Радев.

"Проведохме не една среща и разговор. Предложих му няколко варианта - кабинет на споделената отговорност от двамата, служебно правителство или назначено от него правителство след встъпването му в длъжност. По един много разумен начин се разбрахме, че той предпочита аз да си нося отговорността до 22 януаяри. После той е на ход. Това е в рамките на конституцията", каза Плевнелиев.

И се аргументира:

"Не бива да се иска от него отговорност, преди да е встъпил. Трябва да е ясно, че президентът Плевнелиев носи своята отговорност до края на мандата си."

"Вярвам, че Румен Радев ще бъде президент, който ще положи огромни усилия да представлява добре България. Имам, разбира се, и някои притеснения - за забития руски флаг в Крим. Това не е европейската позиция. Надявам се той да се коригира бързо", каза Плевнелиев.

(След първия тур на президентските избори Радев заяви в телевизионен спор с външния министър Даниел Митов, че в Крим има нарушение на международното право, но допълни, че е факт, че в момента там се развява руско знаме).

За перфектната буря

"Ние сами може да си спретнем една перфектна буря", предупреди държавният глава и каза, че не е оптимист, че следващото Народно събрание ще е по-добро. Той очерта една много мрачна картина на ситуацията в света.

"Президентът на Турция, който показва, че всеки ден му се изчерпва търпението", посочи той. Изброи ситуацията в Ирак, Сирия...

"Покажете ми един град в Европа, която да не е потенциална мишена за терористи", продължи Плевнелиев. После посочи и избора на Тръмп, който легитимирал позиции на Русия в региона.

"Днес не виждам средния път - или си на запад, или си на изток", отсече той.

"Аз съм президент, а не кандидат за комисар"

Плевнелиев отрече, че се готви за позицията на еврокомисар. Като отбеляза, че ако назначено от него служебно правителство трябва да посочи кандидатурата и това е той, това ще е груб конфликт на интереси. "Аз винаги съм държал на интегритета", подчерта държавният глава.

"Оставам посветен на европейското и демократично развитие на страната. Ще продължавам да бъда полезен на България. За мен не е самоцел позицията на европейски комисар. Аз съм президент, а не кандидат за комисар."

Той отново говори за отношенията си с Бойко Борисов - имали различия, но така се скрепявали приятелствата. "Не се срамувам от нищо, което направихме с него през годините", каза Плевнелиев.

"Какво ще стане, ако допуснем улицата да определя изборното законодателство"

Държавният глава говори за опасността от надигащата се вълна от популизъм. Без поименно да спомене Слави Трифонов, той изтъкна, че не може да се организират предсрочни избори от служебно правителство и с изборен кодекс, писан на коляно, под натиска на сценаристи, които хулят Конституционния съд, късат снимката на държавния глава и казват, че ако народът реши, всички трябва да носят зелени гащи. И попита дали трябва да се пращат в "Аушвиц" тези, които решат да ходят с червени или сини гащи.(Репликата за зелените гащи е отново на Трифонов -б.р.).

Референдум е бил нужен, според него. Но не смята, че всички предложения в него са правилни на този етап.

Аз призовах българските граждани да участват в референдума. И аз участвах. Но отговорих по съвест на въпросите и аз бях за задължителното гласуване, аз инициирах референдум с този въпрос. Но съм категорично против мажоритарна система с две нива и с абсолютно мнозинство. Това няма да доведе нищо добро за България. Изключително съм притеснен от подхода. Ако се бърза това ще бъде трагично, с драматични последици за българската държавност. Когато едни сценаристи, които хулят Конституционния съд, които късат снимката на държавния глава, които казват, че ако народът е казал, че всички трябва да носят зелени гащи, трябва да носят зелени гащи, какво правим с тези, които имат сини и червени гащи ? Да ги пратим в Аушвиц ли ? Аз започвам да се притеснявам", каза президентът с категоричен тон.

"Като инженер, не толкова като президент, казвам, че има проблем, който не трябва да бъде замитан. Партиите трябва да си дават сметка какво ще стане, ако допуснат улицата да определя какво да е изборното законодателство", каза държавният глава.

Плевнелиев коментира лаконично и оставката на началника на отбраната ген. Константин Попов. Тя била по лични причини. 

"Ген.Попов изложи своите аргументи, стиснах му ръката, благодарих му, той направи много като началник на отбраната", каза президентът.