Реформаторският блок (без ДСБ и Гражданския съвет - б.р.) предлага на ГЕРБ среща идната седмица. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на СДС Румен Христов след заседание на Изпълнителния съвет на коалицията на "Раковски" 134.

По-рано през деня, след като върна за 3 минути мандата за съставяне на ново правителство, връчен от президента Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че ако от РБ го поканят на среща, след като имат свое решение, би се отзовал. След това щял да обяви мнението дали ГЕРБ биха подкрепили кабинет с "реформаторски" мандат, ако коалицията получи такъв, защото ако каже мнението си предварително, после слушал анализи какво всъщност е искал да каже.

"Не говорим за правителства, а за мнозинство в парламента и има ли такова. Не сме в хипотеза на връчен мандат, ще имаме и още заседания на РБ", уточни Христов.

По думите му и евентуална среща с ГЕРБ ще е посветена само на това дали в настоящото 43-о Народно събрание може да се събере отново управляващо мнозинство или не. Христов няколко пъти повтори, че няма как да има решение на Реформаторския блок дали биха опитали да правят кабинет, защото изобщо не са в хипотеза на връчен мандат от Плевнелиев. 

На въпрос дали в рамките на десницата има различни мнения "за" и "против" опит за съставяне на правителство без да се стига до предсрочни избори, зам.-председателят на СДС каза, че има нюанси в позициите, но няма решения и разговорите предстоят и в рамките на Блока, и в парламента.