Световният шампион във Формула 1 Нико Розберг (31 г.) шокира стортния свят с решението да се оттегли от спорта. А само преди по-малко от седмица той спечели титлата за първи път в своята кариера.

По-рано днес той бе награден на церемония на световната автомолбилна федерация (ФИА) във Виена, а след това изненадващо за всички излезе със следното съобщение в социалните мрежи:

"Аз покорих своята планина и усещам, че е правилно да си дам почивка. Преди да го направя обаче искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха и направиха възможно мечтата ми да се сбъдне. През всичките 25 години в автомобилния спорт моята голяма мечта и цел винаги е била да стана световен шампион във Формула 1. За да го постигна трябваше да пожертвам много, но въпреки тежката работа и много болка това си остана моята единствена цел. Успях да го направя, достигнах върха и сега се чувствам добре.

Изпитвам огромна благодарност към всички, които са ме подкрепяли по пътя към тази титла и по този начин направиха възможно това да се случи. Този сезон бе дяволски труден. След големите разочарования през последните две години дадох всичко от себе си, обърнах всеки камък и не остана нищо, което да не съм опитал. Именно тези разочарования допринесоха, за да достигна до едно ново ниво, такова каквото не бях достигал.

Това обаче, естествено оказа влияние върху моето семейство, което аз много обичам. Беше голямо усилие за нас. Пропуснахме много неща в името на голямата цел, защото всичко бе подчинено на нея. Не мога да благодаря достатъчно на жена си Вивиан за това. Тя беше невероятна, тя разбираше, че тази година бе моят най-добър шанс да постигна целта си. Взех своето решение в понеделник вечерта, след като размишлявах близо ден. Единственото, което прави това решение трудно за мен е, че по този начин поставям моето спортно семейство в трудно положение.

Но Тото (Волф, бел. ред. босът на тима на "Мерцедес" в Ф1) ме разбра. Той веднага призна, че съм напълно убеден и уверен в моето решение. Винаги ще бъда много горд, че успях да спечеля световната титла със "сребърните стрели", с този невероятен, голям отбор. Сега съм тук и ще се насладя напълно на момента. Чувствам голямо облекчение. През следващите седмици ще разбера още повече какво и как се случи през тази изминала година. След това ще отворя нова глава в своя живот. Любопитен съм да видя какво ме очаква.”