Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп номинира пенсионирания генерал Джеймс Матис за шеф на Пентагона, предаде АФП.

Матис - бивш командващ военни части в Афганистан и Ирак, е известен с прякора Бясното куче. Той придоби скандална известност през 2005 г., когато на конференция в Сан Диего заяви, че "да се стреля по някои хора е адски забавно".

Генералът се уволни от активна военна служба през 2013 г. За да бъде утвърден за военен министър от Сената, той ще трябва да получи специално разрешение от Конгреса. Причината е закон, който забранява на поста да бъде избира човек, служил във въоръжените сили през последните 7 години.

"Ще номинираме Бясното куче Матис за министър на отбраната, - каза Тръмп на митинг в Синсинати, щата Охайо. - Обаче няма да съобщим това преди понеделник, така че не казвайте на никого."

Същевременно Тръмп обеща, че под негово управление САЩ ще престанат да се стремят към смяна на чуждестранни режими.

"Най-после ще водим нова външна политика, която взема предвид предишните грешки. Ще престанем да се стремим към сваляне на режими и правителства. Целта ни е стабилността, а не хаосът", каза той.

По време на предизборната си кампания Тръмп неведнъж заяви, че свалянето от власт на Саддам Хюсеин в Ирак и на Муамар Кадафи в Либия са били грешки, довели до сегашната тежка ситуация в Близкия Изток.

"Ще сключим партньорски отношения с всяка нация, която е готова да се присъедини към нас в усилията за нанасяне поражение на "Даеш" ("Ислямска държава") и радикалния ислямски тероризъм. Ние ще унищожим "Даеш", зарече се бъдещият държавен глава.

Според него новото правителство на САЩ ще се стреми в отношенията си с другите държави към общи интереси, където това е възможно, и към нова ера на мир, разбирателство и добра воля.