Боб Дилън натрапчиво отсъстваше от Овабния кабинет на Белия дом, където президентът Барак Обама прие тазгодишните нобелови лауреати американци. И четиримата носители на наградата, които бяха на срещата, са от емигрантски произход.

Дилън постави Обама в ситуация, в която изпадна и Нобеловият комитет по-рано - "Blowin' in the wind", коментира АФП.

Американският певец и поет, който получи Нобел за литература, дълго време не осъществяваше контакт с Комитета и най-накрая заяви, че едва ли ще присъства на официалната церемония по връчването на наградата през декември.

Обама обаче не изглеждаше особено притеснен от отсъствието на Дилън от Белия дом. Отиващият си президент изглеждаше доволен от компанията на четирима забележителни учени - Оливър Харт, професор от Харвардския университет и носител на Нобел но икономика, Дънкан Халдейн, професор в Принстънския университет, нобелов лауреат по физика, Дж. Фрейзър Стодарт, професор от Университета в Нортуестърн, с награда по химия и Майкъл Костерлиц, професор от университета "Браун" с Нобел по физика. И четиримата са родени във Великобритания, но живеят и работят в САЩ. 

По този случай Обама отбеляза магнетичната способност на Америка да привлича таланти от цял свят.

"Ние сме изключително горди с тях и това е напомняне, че едно от нещата, който правят Америка уникална, е нашата способност да привличаме таланти от цял свят да учат и преподават в някои от нашите най-големи университети", каза Обама.

"Посветих много време в промотирането на науката и в опити да окуражавам младите хора да се занимават с тези дисциплини, които създават американските иновации и американския прогрес, както и помагат за човешкия прогрес. Един от най-добрите начини да направим това е да признаем постиженията на американците, които са получили забележителни отличия", каза още президентът на САЩ.