В Москва на 29 ноември полицията е задържала основателя на френската музикална група „Спейс“ Дидие Маруани и неговия руски юрист Игор Трунов. За новото, донякъде изненадващо, развитие в случая с обвиненията на Маруани срещу руската попзвезда Филип Киркоров съобщава агенция ТАСС.

На 1 ноември Маруани се обърна към Московския градски съд с иск за защита на авторските му права, като претенциите му се отнасяха до песента „Жестокая любовь“, изпълнявана от Киркиров. По мнение на ищеца голяма част от песента е изкопирана от неговата песен – част от репертоара на френската група. Експертиза на Центъра за съдебни експертизи и изследвания потвърди, че има копиране. Според заключението в нея, в „Жестокая любовь“ са заимствани 43% от Symphonic Space Dream.

Общата сума на иска беше 75 милиона рубли (малко над 1 милион евро). Маруани и неговият юрист Трунов настояваха още Киркоров да спре да изпълнява песента. Те имаха правни претенции и към нейния автор Олег Попком и още няколко музикални компании, свързани с Киркоров.

След задържането на Маруани, адвокатът на Киркоров, Александър Добровински, е съобщил пред ТАСС, че френският музикант е изнудвал Киркоров за 1 милион евро – и по-рано правоохранителните органи са били известени за това.

Малко по-късно от пресцентъра на полицията опровергаха, че задържането е заради заявлението за изнудване и съобщиха, че провеждат проверка на фактите. Според адвоката на Маруани, става дума за провокация, планирана от адвокатите на Киркоров.

В предишни изявления Дидие Маруани съобщаваше за постигането на извънсъдебно споразумение с  Филип Киркоров, според което руският певец е признал всички претенции и е бил съгласен да плати пълния размер на исканото обезщетение. Музикантът обяви и че ще лети до Москва специално за подписването на споразумението с Киркоров. Само че на 28 ноември адвокат на Киркоров съобщи, че такова споразумение няма.

Снощи в руските социални мрежи опозизионерът Алексей Навални качи видео от задържането на лидера на „Спейс“  – вижда се как музикантът е изведен от банка и вкаран в полицейска кола.

„Маруани и Трунов са отишли в банката за подписването на споразумението с Киркоров, но полицията вече ги е очаквал там“, съобщи адвокатът на Трунов.

 

"Площад Славейков"