Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в изказването си на 93-тия семинар на парламентарната асамблея на НАТО, който се провежда в Прищина, че отношенията на страната му с Албания са отлични и всички трябва да са доволни от това, предаде БГНЕС. Но Прищина няма планове за присъединяване към Тирана, стана ясно от думите на президента на Косово.

„Нямаме аспирация за промяна на границите с Албания. Аспирациите на Косово са евроатлантически и в тази посока работят всички партии в страната”.

Тачи е допълнил, че неговата страна има добри отношения с всички държави в региона и че е много важно приемането на Македония и Черна гора в НАТО. За региона също било важно Европейският съюз да не закъснява с интеграцията на държавите от западните Балкани.

Според Хашим Тачи отношенията между Косово и Сърбия вече не са заплаха за сигурността, а само преди 17 години двете страни бяха в конфликт, припомни той.

„Сега картината е съвсем различна. Започнахме диалог със Сърбия и благодарение на това вече можем да се гледаме като приятели”.

Подобряването на отношенията между Прищина и Белград влияе и върху отношенията с другите държави, изтъкна Тачи и спомена визитата на албанския премиер Еди Рама в Сърбия. Президентът на Косово смята, че неговата страна е преодоляла радикализма и в последно време нито един косовски гражданин не е заминал в зона на конфликт.