Отглеждането на опиумен мак в Афганистан е достигнало до третото най-високо равнище за последните 20 години, съобщи ООН. Ройтерс припомня, че Афганистан е най-големият производител на хероин в света.

Годишният доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността твърди, че вече насажденията с опиумен мак са нараснали с 10% до над 200 хиляди хектара.

Докладът показва тревожен обрат в усилията за борба с трайния проблем с производството на наркотици и отражението му върху развитието, здравето и сигурността в Афганистан“, казва Юри Федотов, изпълнителен директор на Службата.

Правителството губи контрол върху сигурността в много райони на страната и това проваля усилията за изкореняване на маковите насаждения. След намесата на САЩ в страната от 2001 година, започна и борбата за намаляване на отглеждането на мак.

Докладът разкрива, че не само изкореняването търпи провал, но има и разрастване на насажденията върху нови територии. Така броят на „свободните от мак“ провинции е паднал на 13 от всичко 34.

Федотов съобщи по-рано този месец, че тези над 200 хиляди хектара нареждат 2016-а сред трите най-силни за мака години от 1994 година насам, откакто се правят такива изследвания. Изявлението бе направено на 4 октомври по време на конференцията за Афганистан в Брюксел, където световните сили обещаха да отделят 15 милиарда долара за страната в следващите четири години.

Успехите на талибаните в последните месеци поставят под въпрос възможностите на обучените от НАТО въоръжени сили на Афганистан. Те би трябвало да наброяват 350 хиляди души, но напоследък се увеличават и жертвите, и дезертьорите.

"Сериозно увеличение на насажденията се наблюдава в северния регион и в провинция Багдис, където ситуацията със сигурността се влошава от 2015 година насам“, пише още в доклада. Западният регион е вторият по размер на насажденията, следван от Южния.

Докладът казва още, че се очаква 30% ръст на реколтата, което може да увеличи крайното производство на хероин с 43%.