България не е първата или единствена държава, решила да предложи възможността "Не подкрепям никого" в бюлетината на избирателите си. 

Съдбата на "квадратчето", което предизвика бурни спорове тези дни, ще се решава днес на правна комисия в парламента и вероятно до края на седмицата в пленарна зала в последните опити за промени в Изборния кодекс.

Първо да споменем важен исторически вот - през 1991 г избирателите в Русия гласуват за първия си президент. Борис Елцин печели със солидните 58,6%, но 2%, или над 1,5 млн. гласа получава опцията "Срещу всички". Елцин по-късно коментира, че това е създало усещане на хората, че наистина гласуват в демократични избори.

В много държави няма отделен избор, именно за да не се обърква системата и "Не подкрепям  никого" да не стане отделен кандидат - просто празните бюлетини се приемат за протестен вот и се броят като такъв. В Испания, например, празната бюлетина влияе на бариерата за влизане в Конгреса, която обичайно е 3%. Такъв вот обаче е около 1-2%, което не вдига бариерата дори на нивото на нашата.

Няколко партии в Испания са правили опити да въведат и празни места в парламента, които да отговарят на гласовете на хората, гласували с празна бюлетина. Подобен казус не може да има у нас, тъй като броят на депутатите се определя от Конституцията. За местния вот обаче не би било проблем - такава опция се приема в Испания през 2011 г, като в две села - Гиронела и Фойкса, успешно намаляват с едно и две места съответно броя на общинските съветници.

В САЩ въпросът е повдиган многократно, но само един щат - Невада - го въвежда още през далечната 1976 г. На президентските избори под 1% избират тази опция, но за последния сенатски вот 4,54% гласуват с "Нито  един от кандидатите".

През 2009 година Избирателната комисия на Индия подава сигнал към Върховния съд в страната за нуждата от подобна възможност в бюлетината. Управляващите са против, но през 2013 г. Върховният съд отсъжда, че подобен вот трябва да има. При тях обаче тези гласове се считат за невалидни и се броят само за да се отчете протестния вот.

В Канада има друга възможност - бюлетината не се променя, но в деня на вота можете да отидете до секцията, да се регистрирате, да запишат името ви, и преди да пуснете бюлетината, да заявите, че отказвате да я подадете. Този протестен вот се записва и обявява. Много малко хора се възползват от това - по няколкостотин души.

В много държави по света е имало партии и кандидати с имена, имитиращи този тип протестен вот. Сред тях са британската "Нито един кандидат не заслужават гласа ми!", австралиецът Джеф Ричардсън, който се прекръства на Of the Above None, за да излезе на бюлетината NONE, of the above (никого от изброените).

А сръбската "Ниједан од понуђених одговора" (нито един от предложените), регистрирана през 2010 г., успя да получи 22 905 гласа през 2012 г и дори едно депутатско място.