Министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев се постараха да защитят премиера Бойко Борисов от лидера на ДСБ Радан Кънев. Причината - тъмносиният политик сутринта обяви, че двамата министри защитават евроатлантическата ни ориентация, докато премиера\я подронва. И припомни идеята за "демилитаризация на Черно море", прегърната и от БСП.

РАДАН КЪНЕВ: ЕДИН ПРЕМИЕР ПОДКОПАВА УСИЛИЯТА НА ДВАМА МИНИСТРИ ЗА НАТО

Последва доста гневна реакция на самия Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет. Той обяви, че това са манипулативни лъжи.

БОРИСОВ СРЕЩУ КЪНЕВ: ЛЪЖА И КЛЕВЕТА Е, ЧЕ НЕ СМЕ ГАРАНТ НА ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО И ЕС

Външният министър Митов реши да отиграе ситуацията със статус във фейсбук. В тего той казва, че българското правителство - министър-председателят и всички министри работят, ежедневно за това България да бъде пълноценен член на ЕС и НАТО.
 
 
Малко по-късно депутатите от ГЕРБ, подразнени и възмутени от атаките срещу лидера си, привикаха на спешна среща в Народното събрание воениия министър Николай Ненчев. Заради нея от ГЕРБ дори поискаха почивка и прекъснаха пленарното заседание.

След срещата с избраниците от партията на Борисов Ненчев заяви, че не е имал никакви разногласия с премиера по отношение на политиките на министерство на отбраната.

"В интерес на истината постигнахме изключително много в сферата на отбраната. Приехме програма за развитие на отбранителните способности, приехме общ Аir Policing, приехме документи, които са от стратегически важно значение, включително и план за развитие на отбранителните способности. Преди известно време приехме проектите за модернизация на Българската армия. Винаги съм имал изключително добра комуникация с министър-председателя. По всеки един въпрос, всичко онова, което съм поискал в сферата на отбраната, съм го получил", каза Ненчев.

Той заяви, че е благодарил на депутатите от ГЕРБ за подкрепата, която е получавал.

"Благодарих за всичко онова, което правим за България да бъде ясен, предвидим и последователен член на Северноатлантическия пакт", заяви Ненчев.

Шефът на комисията по отбрана Валентин Радев припомни, че в началото на мандата дори не е имало пари за модернизация на армията.

"Не бяхме ли ние тези, които направихме така, че Вие силно да завиете към евроатлантическата писта? Това го попитахме директно и мога да дам примери, които министърът потвърди. В началото дори нямаше пари за модернизация на армията и след това се отделиха 160 млн. лева, след това дадоха 2,5 млрд. лева, след това ние го подтиквахме и го окуражихме да спре с ремонта на МиГ-29 дори в Полша, което беше добър ход, а да отива и да търси самолет, които е съвместим с натовските да изпълним решенията от Уелс и т.н.", каза Радев.

След срещата с ГЕРБ Ненчев влезе и в стаята на Реформаторския блок, за да се види и с Кънев. На излизане той повтори, че винаги е имал пълна подкрепа от ГЕРБ

Самият Кънев обаче бе на малко по-различно мнение.

"С изказванията си за Черно море Бойко Борисов подрони доверието на НАТО към България", убеден е Кънев.

Според него днешната реакция на премиера показва, че той разбира, че е направил гаф. Кънев имаше предвид думите на Борисов, че Черно море трябва да бъде демилитаризирано.

Малко по-късно Кънев коментира въпроса и на личния си профил във Фейсбук:

"Болезнената реакция и обяснителният режим показват, че Борисов чудесно осъзнава колко е сгрешил. Чувствата на българите към Русия са едно, популизмът за сметка на националната сигурност е друго... В днешната кризисна ситуация, националната ни сигурност е в НАТО. И който заиграва предизборно, заема суетната безотговорна позиция, от която Борис Джонсън пропиля британския национален интерес. Ако съм помогнал на господин премиера да се опомни, съм си свършил работата..."