Тунизиецът Антуан Кумия е атентаторът, който окървави снощи Ница навръх националния празник на страната.

ТЕРОР: НАД 80 ЖЕРТВИ И ДЕСЕТКИ РАНЕНИ В НИЦА

Той е 31-годишен жител на града с двойно френско-тунизийско гражданство. Личната му карта бе намерена в управлявания от него хладилен камион, който се вряза в тълпата, която наблюдаваше фойерверки по случай 14 юли - Деня на Бастилията.

84-ма души загинаха при атаката.

ОЛАНД: ФРАНЦИЯ Е В СЪЛЗИ, НО ВИНАГИ ЩЕ Е ПО-СИЛНА ОТ ФАНАТИЦИТЕ

Поне 10 от жертвите са деца. Над 120 са ранените.

Кумия е бил осъден през март, съобщи в. "Фигаро". Засега изданието не дава повече подробности.

Кумия е бил известен на полицията, но не и на разузнаването. той е бил осъждан няколко пъти за дребни престъпления - от насилие до незаконно притежание на оръжие.

Франция обяви тридневен национален траур от 16 до 18 юли включително. Новината съобщи премиерът Манюел Валс.

СВЕТЪТ СЛЕД НИЦА: НЯМА ДА БЪДЕМ УПЛАШЕНИ

Шофьорът на камиона е влязъл в пешеходната зона и е карал през хората, ускорявайки, в продължение на близо 2 километра разстояние. При това арабинът умишлено е карал на зигзаг, за да може да прегази колкото може повече минувачи. Той е бил застрелян, след като е открил огън по пешеходците на улицата пи по полицията.

Атентаторът е бил сам в камиона, съобщи полицията в Ница. Според Кристиян Естрози - ръководителя на местното правителство, камионът е бил пълен с оръжие и гранати. По-късно се разбра, че част от тях са бутафорни.

Возилото е било взето под наем преди два дни в малкото градче Сен Лоран дю Вар, недалеч от Ница.

До този момент няма данни за пострадали българи.

Засега се знае, че са загинали граждани на Русия и на Украйна. 20 белгийци са в неизвестност. Отделно има пострадали граждани на Испания, Швейцария, Великобритания, Украйна и Русия.