„Ще поискам извънредното положение да бъде удължено с още три месеца”, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в извънредно обръщение след атаката в Ница, убила поне 80 души, сред които и деца. Ранените са над 100.

Държавният глава изрази своята солидарност с близките и семействата на жертвите и свика незабавно в Елисейския дворец Съвета за отбрана. Веднага след заседанието тази сутрин Оланд и премиера на страната Мануел Валс ще посетят Ница.

„Франция е в сълзи, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците”, заяви френският президент. 

По думите му атаката несъмнено е терористично нападение.

"Не може да се отрече терористичният характер на тази атака, която отново представлява най-крайната форма на насилие", каза той.

ТЕРОР: НАД 80 ЖЕРТВИ И ДЕСЕТКИ РАНЕНИ В НИЦА (СНИМКИ+ВИДЕО)

Държавният глава на Франция обяви и какъв ще е отговорът на страната на тази атака:

"Ще засилим ударите си в Сирия и Ирак. Ще продължим да нанасяме удари по тези, които ни заплашват. Френската нация ще намери сили да се противопостави на заплахата от фанатиците", заяви още Оланд.

"Взех решение също да използвам оперативния резерв, тоест тези, които вече са служили в армията или жандармерията. Те ще оказват съдействие на полицията и жандармерията. Можем да ги използваме на всички охраняеми обекти, особено за контрол на границите", каза президентът.