Решението за напускане на правителството от срана на АБВ е направено на база сериозен анализ, заяви в предаването "Още от деня" на БНТ говорителят на партията Трендафил Величков.

Величков посочи също, че "преди броени минути" премиерът Бойко Борисов  е подписал и оставката му като областен управител на Пазарджик.

"В хода на отчетно-изборната ни кампания направихме анализ на всеки ден от управлението. От 3 месеца подготвяме анализ, който ще представим на конгреса ни в неделя. Мотивите за напускане са много - около 25 страници", каза Величков. 

АБВ НАПУСКА ВЛАСТТА

"Решението ни не е плод на емоция, ентусиазъм, какъвто видяхме у Радан Кънев или някои други колеги. Ние бяхме единствената лява партия в този кабинет, направихме исторически компромис и наистина постигнахме много неща, които направи Ивайло Калфин и неговия екип, но генерално казано, нашето участие, нашата подкрепа, се изчерпа", казва Величков, който определя правителството на Бойко Борисов като "изчерпано".

 

Величков съобщи, че двама зам.-министри от квотата на АБВ - Нина Найденова (Министерство на младежта и спорта) и Иван Аспарухов (МРРБ), както и 7 зам.-областни управители, също са подали оставка.

Говорителят на АБВ отхвърля тезата за сближаване на АБВ с БСП:

"65% от новия Национален съвет на БСП са от хората, които ни изключиха от партията. Няма как да стане. Това не е механичен сбор. Но не може да не се радваме, че има глътка въздух с избирането на г-жа Нинова за председател на БСП", казва той.