С трикратен възглас „Христос Воскресе!” патриарх Неофит оповести снощи малко след 0,00 ч  настъпването на Великден, а хората пред столичния катедрален храм „Св. Александър Невски” му отговориха: „Во Истина Воскресе!”

Момент от тържественото богослужение снощи. Снимки БГНЕС 

„Славим и възпяваме възкръсналия от мъртвите всеки ден и час от нашия християнски живот. В Него и Неговото име полагаме цялата си вяра и надежда, и упование, защото без Неговото Възкресение животът ни би бил онази драма на безнадеждността, която носи със себе си непознаването на Бога, на неговите дела, божествен и спасителен промисъл и заповеди. В църквата всички ние, които сме едно тяло и един дух, сме призвани към една надежда и тя не е в суетни човешки учения, а в Оногова, който ни е призовал от тъмнина в чудната своя светлина. С тази надежда и с неизменната вяра във възкръсналия Христос църквата днес не престава да възпява Него, победителя на смъртта”, каза в словото си патриархът.

Камбаните забиха, млади и стари запалихха свещи и се поздравиха с най-светлия християнски празник – Великден.

Тази година за първи път станахме свидетели и на гвардейско честване със заря на площада пред катедралния храм. Редом до патриарх Неофит застана държавният глава Росен Плевнелиев. Неофит прочете и свещените слова от Евангелието на Свети апостол Матей.

Богомолците пред храм-паметника "Свети Александър Невски".

По-рано през деня вчера делегацията, водена от Негово преосвещенство Браницкия епископ Григорий донесе по-рано Благодатния огън от Божи гроб в България, а фенерът с огъня бе предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала.

БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН СЛЕЗЕ ОТ НЕБЕТО

Христос Воскресе!

Великден в разградския храм "Свети Николай".

А ето и още кадри от катедралата "Свети Александър Невски":