Десетки хиляди християни от цял свят се събраха по улиците на Стария Ерусалим, за да очакват слизането от небето на Благодатния огън, който всяка година се запалва в навечерието на православния Великден в параклиса на Божи гроб.

Поклонниците още от ранните сутрешни часове започнаха да се тълпят по тесните улички между каменните стени на стария град. Полицаи дежурят край всички градски порти и осигуряват кордони по пътя към храма на Божи гроб, за да се избегне блъсканица. Вярващите, които преодолеят трудния път до храма, ще бъдат сред първите, които ще получат свещения огън от патриарха на Ерусалим Теофил III. Очаква се това да стане около 14 часа.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Ерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Ерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"! 

Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит ще донесе Благодатния огън в България. Правителственият самолет със Свещения огън се очаква да пристигне в София на 30 април между 19 и 21 часа.