Управляващата Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич печели над 56 на сто от гласовете на днешните предсрочни парламентарни избори в страната.

Това сочат първите предварителни резултати, съобщи БГНЕС. На второ място се нарежда Социалистическата партия на Ивица Дачич с 10.9 процента. Трета е Сръбската радикална партия на крайния националист Воислав Шешел с 7.3%, а опозиционната Демократическа партия - 5.7 на сто. Коалицията Двери - Демократическа партия на Сърбия получава 4.4 на сто. Коалицията на бившия президент Борис Тадич - 4.1 процента.

Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич иска ускоряване на присъединяването към ЕС. Същевременно тя е за запазване на приятелските отношения с Русия, докато други партии се обявяваха единствено за възкресяване на сътрудничеството с Москва. Днешните избори в този смисъл бяха и нещо като тест накъде ще тръгне Белград - към по-тясна интеграция с Брюксел или към Москва. Отговорът е ясен - сърбите избраха Европа.

Всички останали участници са под петпроцентовата бириера. Ако тези резултати се запазят това ще означава, че партията на Вучич ще има 177 депутати в 250-местния сръбски парламент - Скупщината.

Това бяха 11-тите парламентарни избори след въвеждането на многопартийна система през 1990 г., седмите предсрочни в страната и третите за последните няколко години. Гласуването започна в 7.00 часа местно време в 8300 избирателни секции и приключи в 20.00 часа. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени не по-късно от 96 часа след края на гласуването, което означава до 20.00 часа местно време на 28 април. За честността на настоящите избори следяха 1687 вътрешни и 196 международни наблюдатели.