Предишната шефка на Фонда за лечение на деца от времето на Пламен Орешарски - д-р Ива Станкова, не поиска да каже нищо лошо тази сутрин за задържания Павел Александров или за експертите, които е ползвал.

Пред бТВ тя нарече фонда "малка част от всичко, което се случи в цялата здравеопазваща система" и еманация на процесите там.

"Попадайки в тази система на джипизиране на системата и лимитиране на живота ни, ние попаднахме в много непознати ситуации", заяви д-р Станкова.

Според нея в момента "обругаваме и ще стъпкаме" една институция, която е създадена със средствата на всички хора. Докторката отказа да каже дали е наследила злоупотреби на поста след Павел Александров (той беше директор и преди нея - при първото правителство на Бойко Борисов, б.р.). Тя обаче посочи, че фондът работи по един единствен нормативен документ – правилник, и дори по нейно време сключили договор с юридическа кантора, която да го избистри.

Имало неясноти във всичко, което касае договорни отношения - проблеми с пътуванията на родителите, транспорта, правила за настаняването на децата и съответно преводите, за които трябвали обществени поръчки.

ДВЕ ПРОКУРАТУРИ - ЕДНА ЦЕЛ: ШЕФЪТ НА ФОНДА ЗА ДЕЦА

Както Клуб Z писа, прокуратурата призна, че част от обвиненията срещу Александров са именно за разходи за настаняване в квартира във франция, както и за посредник, който е уреждал пътувания в страна "извън ЕС", най-вероятно - Турция.

Интересно беше становището на Станкова по друго от обвиненията - че от целия списък от 40-50 външни експерти, Александров е ползвал само 3-ма, които винаги са давали становища децата да бъдат насочвани само към една българска болница.

"Списъкът от експерти, който се обновява, и който го предлага директорът, но го утвърждава министърът на здравеопазването, е от водещи наши специалисти. Аз дълбоко се съмнявам, че се работи само с 2-3-ма експерти, защото поведението на директора е водещо, но и неговата отговорност е водеща. Но специалистите в България не са толкова много".

Тя сподели, че въпросните експерти не са просто така избрани, а хора, които във времето са се обръщали към тях за консултации. Дори имало и такива, които не желаят да са в списъка.

"Ако това се случи (да се работи само с 2-3- консултанти, б.р.), може би е неетично поведение... Но колегите, които са давали консултации, са изключително отговорни", обясни д-р Станкова.

Според нея, докато се работи само по един правилник, който и да дойде на мястото на директора, няма да може да реши сам проблема.