Тримата членове на Висшия съдебен съвет, споменати в записите от "Яневагейт", днес гласуваха против възобновяването на проверката по скандала. Представляващият ВСС Димитър Узунов и Ясен Тодоров, обявени от бившата шефка на СГС Владимира Янева за "най-оправни" във ВСС, както и Милка Итова, не си направиха отвод при гласуването, както стана на 14 януари, а взеха дейно участие в него, пише "Правен свят".

КАЛИН КАЛПАКЧИЕВ: ДОКЛАДЪТ НА ЕК НАЛАГА ПРЕОЦЕНКА НА "ЯНЕВАГЕЙТ"

Предложението на членовете Соня Найденова и Калин Калпакчиев за възобновяване на проверката бе подкрепено само от петима от ВСС, девет бяха "против", а шестима се въздържаха.

Идеята на вносителите на точката бе доизясняване на някои факти, които не са били изследвани в хода на проверката като например изслушването на градския прокурор Христо Динев, а също да поискат от прокуратурата да им предостави информация във връзка с досъдебното производство по случая.

Предложението обаче срещна твърд отпор на мнозинството. Галя Георгиева видя скрита цел – с възобновяването на проверката ВСС щял да въздейства на тричленния състав на Върховния административен съд, който ще разглежда делото за уволнението на Румяна Ченалова. ВСС щял да упражни и натиск върху прокуратурата, която разследвала случая.

По думите ѝ записите са провокация, която пречи на работата на ВСС.

"С тези записи и СМС-и си губим времето, имаме други задачи и цели", отсече Георгиева.

Румен Боев също каза, че не може да има възобновяване. Не можело да става дума за авторитета на ВСС: "съборихме го още преди три години с Камен Ситнилски". Той се оплака, че някои искат да превърнат съдебната система в изтривалка – била виновна за КТБ, имало мафия на магистрати и т.н.