Руският президент Владимир Путин се скара отново на България за спирането на "Южен поток", обвини Турция в ислямизация и близане на САЩ "по едно място" и призна, че страната му има хора в Украйна, които изпълняват "някои военни задачи".

Всичко това стана днес, на 11-ата му годишна пресконференция. За нея бяха акредитирани рекорден брой журналисти - 1390.

Руският президент влиза в залата за пресконференции.

Пресконференцията се състоя в московския Център за международна търговия (ЦМТ) продължи 3 часа и 10 минути. Така тя остана далеч от рекорда от 2008 г., когато трая 4 часа и 40 минути.

Днес Путин отговори на въпросите на 30 журналисти. Темите бяха най-разнообразни - от икономиката, през международното положение, до спорта и предстоящото световно първенство по футбол, чийто домакин е Русия.

 

За беззъбата българската позиция

 

"Учуден съм на беззъбата позиция на българското ръководство. Ние измислихме "Южен поток в техен интерес, а те не го пожелаха", каза Путин.

И продължи:

"Неизвестно по чии съображения българските власти пренебрегнаха националните интереси. В самия проект щяха да бъдат вложени 3 милиарда евро. Това са работни места, заплати, доходи на всички равнища на бюджета. Самите българи щяха да получат 400 милиона само за транзита на газ."

"Щом не искат, значи нямат нужда", обобщи държавният глава.

Според нето България спряла проекта по искане на Еврокомисията. Холандски регулатор казал на руснаците да започнат да полагат тръби по дъното. Но нямало как да стане, защото тръбите щели да опрат в българската територия, където няма разрешение за работа.

Колкото до проекта "Турски поток", който трябваше да замени "Южен поток", Путин заяви, че той зависи не от Русия. На Москва й трябват гаранции от Брюксел.

 

Какво срина руската икономика

 

Още в самото начало на пресконференцията Путин призна, че цените на петрола са сринали руската икономика.

"Старите прогнози за изхода от кризата бяха правени въз основа на това, че барел петрол от сорта "Брент" ще струва 100 долара. На тази база изчислявахме всичко - и доходите, и разходите, и социалната сфера, и икономиката. Но още в края на 2014 г. трябваше наново да пресмятаме всичко, защото цената падна двойно - 50 долара за барел. Днес тази цифра пак е оптимистична - сега е 30 долара, нали?", отговори той на първия журналистически въпрос. Държавният глава бе попитан дали се е променило настроението му, след като миналата година е дал две години за изход от кризата, а краят й така и не идва.

Заради поевтиняването на петрола надолу тръгнали всички показатели. БВП паднал с 3,7 на сто, инфлацията съставлявала 12,3 на сто.

Поради всички тези причини Русия е принудена да предприема ограничителни икономически мерки.

 

Къде турското ръководство ближе САЩ

 

Съвсем естествено, ключовият международен въпрос на пресконференцията бяха руско-турските отношения. Те са доста обтегнати от 24 ноември. Тогава турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 на границата със Сирия. В отговор Русия наложи санкции и между двете страни избухна търговска война.

"Ако някой от турското ръководство е решил да оближе американците по едно място, не знам дали това е нужно на американците", каза Путин за инцидента.

След което заяви, че свалянето на самолета е не просто неприятелски, а враждебен акт на Анкара срещу Москва.

"Когато има загинали, хората обикновено вземат телефона и се обясняват. А те (турците - б.р.) веднага хукнаха към Брюксел и викат: "Нас ни обиждат". Прикриват се с НАТО. Трябва ли й това на НАТО? Кого сме обиждали? Кого сме пипнали?", попита риторично Путин.

Но Русия не е страна, която ще напусне Сирия заради такъв инцидент като този със самолета.

"Ние увеличихме военното си присъствие в Сирия. Там нямаше руска система за противовъздушна отбрана - вече има комплекс С-400. Ако преди Турция летеше там и постоянно нарушаваше пространството на Сирия, нека сега да дойде да лети", добави Путин.

Според него Русия е обидена на Турция, защото само дни преди свалянето на самолета й е обещала помощ в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). Путин дал обещанието на срещата на Г-20 в Анталия на среща с турското ръководство. Но той не обели и дума как така разбра всички тези "новини" за Турция само два часа след свалянето на Су-24, а преди това беше пръв радетел за строежа на "Турски поток" и близък приятел на Ердоган.

Колкото до Анкара, тя не е постигнала целите, които вероятно е преследвала, а само е усложнила обстановката в Сирия.

"В Турция в момента има пълзяща ислямизация, от която Ататюрк вероятно се върти в гроба си", каза още Путин.

Той допуска, че Анкара е решила да покаже на САЩ, че на власт там са "свои" ислямисти. И припомни как навремето Роналд Рейгън е нарекъл никарагуанския тиранин Анастасио Сомоса Дебайле "наш кучи син". (В действителност изказването е на Фрланклин Рузвелт по адрес на Анастасио Сомоса Гарсия - бащата на Анастасио Сомоса Дебайле и негов предшественик- б.р.)

"Мисля, че "Даеш" вече е нещо второстепенно. Там се води игра, свързана с икономически интереси. Започнахме да бомбардираме конвои (от цистерни с петрол - б.р.), сега те си движат към Ирак през Иракски Кюрдистан. На едно място открихме 11 000 цистерни", припомни Путин данни, които наскоро огласи Министерството на отбраната в Москва.

Той оправда забраната за руски туристи да почиват в Турция. Според него в тази страна сега почиват същите тези терористи, които влизат там със сирийски паспорти. Същите тези хора след това пресичат границата с Русия.

Путин говори и за срещата си с американския държавен секретар Джон Кери в Москва в началото на седмицата. Президентът увери, че Москва подкрепя инициативата на САЩ по подготовката на резолюция на Съвета за сигурност за Сирия.

 

Докога Русия ще остане в Сирия

 

Русия ще продължи операцията си в Сирия, докато на армията на арабската република е необходима подкрепата на Москва.

"Когато видим, че процесът на сближаване е започнал, започнал е политически процес, и самото сирийско ръководство сметне, че трябва да се прекрати стрелбата и трябва да започне договарянето, от този момент и ние няма да бъдем повече сирийци от самите сирийци. За какво ни е това? Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре", каза руският президент.

Той не знае дали Русия има нужда от нова база в Сирия.

"За какво ни е база там? Ако трябва да пипнем някого, и така ще го пипнем", каза Путин.

 

Какво има Русия в Украйна

 

"Никога не сме казвали, че в Украйна няма хора, които изпълняват определени задачи, включително във военната област. Но това не значи, че там има руски войски", заяви той.

Така на практика президентът призна публичната тайна, че в Украйна има руски военни. Досега Русия винаги е отричала този факт и е твърдяла, че там може да има само доброволци и че не може да попречи на желанието им да се сражават.

"Ние сме заинтересовани този конфликт да бъде разрешен колкото може по-бързо, но не и чрез физическото ликвидиране на хора в Югоизточна Украйна", каза президентът.

Москва няма намерение да налага санкции срещу Киев. Путин припомни, че лидерите на ЕС са молили Русия да не лишава Украйна от търговски преференции. Но Киев вече няма да има такива преференции.

На пресконференцията стана дума и за отношенията на Русия с Грузия. През 2008 г. след руска военна намеса от бившата съветска република се отцепиха Абхазия и Южна Осетия.

"Не сме ние, които разрушихме тези отношения, но сме готови да ги възстановим", увери руският лидер.

А териториалната цялост на Грузия била работа преди всичко на нейния народ, на южноосетинците и абхазците. Трябвало да се работи с тях, а Москва щяла да приеме всякакво решение.

След което Путин отново се върна към Украйна - този път заради назначаването на бившия грузински президент Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област.

"Това е храчка в лицето на украинския народ", заяви руският държавен глава. "Не стига, че поставиха Украйна под външно управление, позволявам си да кажа - делегираха там кандидати. На Саакашвили не му дадоха работна виза за САЩ, ето го сега, функционира в Украйна", допълни той.

Тръмп - ярка и талантлива личност

 

Путин бе попитан също ще има ли значение дали следващият президент на САЩ ще бъде републиканец или демократ.

"Който и да е той, ние сме готови да работим с този президент, който американският народ ще си избере", отвърна държавният глава.

След това засипа с похвали Доналд Тръмп, който се бори за номинацията на републиканците.

"Той несъмнено е много ярка личност и талантлив човек. Не е наша работа да оценяваме достойнствата му, но той е абсолютен лидер в президентската надпревара", каза Путин за човека, който направи редица скандални изказвания и е обвиняван в дискриминация на мюсюлманите.

Според руския лидер начинът, по който говори амчериканският милиардер, и това, което му дава възможност да увеличава популярността си, не засягат Русия

 

Нобелова награда за шефа на ФИФА

 

Журналисти зададоха и въпроси, свързани със спорта.

"Заговор, разбира се, има, как без заговор", отвърна Путин на шега, попитан дали вижда пръст на Запада има пръст в скандала за корупция във ФИФА, довел до ареста на редица нейни висши чиновници.

Според него наличието на корупция трябва да бъде доказано от разследването. Но резултати още няма. А шефът на световната футболна федерация Сеп Блатер е много уважаван човек и е направил много за развитието на този спорт в целия свят. На хора като него трябвало да бъде давана Нобелова награда за мир.

"Ние знаем, че получихме нашето световно първенство по футбол в честна борба", каза още Путин. Има обаче доста съмнения около това как е дадено домакинството на Русия.

Къде са щерките на Путин

 

Руският президент разказа и за своите дъщери, за които се говори, че живеят и учат в чужбина.

"Те живеят в Русия и са учили само в руски висши учебни заведения. Те не се занимават нито с бизнес, нито с политика", каза Путин.

Той обаче не пожела да каже с какво точно се занимават Катя и Маша. Сред причините той изтъкна съображения за сигурност.

"Смятам, че всеки човек има правото на своя собствена съдба. Те никога не са били звездни деца, никога не са изпитвали удоволствие от това, че към тях са насочени камерите. Те просто живеят свой живот и го правят много достойно", заяви президентът.