Ще има ли полицейски протести чрез флашмоби и блокиране на важни пътни артерии? Отговор на този въпрос се очаква днес от започналата вече среща между полицейските синдикати с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, съобщи Нова ТВ.

За готвените протести бе съобщено още вчера. Недоволството на полицаите е провокирано от текст в проекта за бюджет за догодина. Той предвижда намаление от 20 на 10 заплати при пенсиониране, орязване на отпуски, премахване на клас прослужено време. Според синдикатите ако тези мерки бъдат въведени 2/3 от служителите или 15 хил. души ще напуснат системата.

Ако синдикатите и министрите не се разберат протестите ще започнат утре вечер и ще стават все по-масови всеки следващ ден.

Вчера от Синдикален алианс "Сигурност" в МВР излязоха с декларация, в която заявиха, че Горанов нарушава законите на България и дори заплашиха, че той може да бъде арестуван.

"Напомняме на министър Горанов, че напрежението в служителите на МВР е изключително силно и в голямата си част е провокирано от непрекъснатите му опити да настройва обществото срещу нас и да унищожава МВР, но в същото време той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано. Още при първото негово закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност.

Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай, че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца".

Това се казва в декларацията.