Напомняме на министър Горанов, че напрежението в служителите на МВР е изключително силно и в голямата си част е провокирано от непрекъснатите му опити да настройва обществото срещу нас и да унищожава МВР, но в същото време той нито е вечен на своя пост, нито може да си позволява да нарушава законите на Република България безнаказано. Още при първото негово закононарушение, за което констатираме, че изпълнява състав на престъпление от Наказателния кодекс, ще предприемем незабавни мерки да му бъде потърсена отговорност.

Като служители на МВР ние носим отговорност за това на върха на държавата да не стоят престъпници и закононарушители и в случай, че съберем достатъчно данни за такива, няма да се поколебаем да постъпим както с всеки заварен на местопрестъплението деец, включително да пристъпим към незабавен арест на дееца.

Така звучи най-заплашителната точка от декларация на единия от полицейските профсъюзи -  Синдикален алианс „Сигурност“ в МВР (САСМВР), разпространена днес.

Острата реакция на униформените е продиктувана от параграф 10 от преходните и заключителни разпоредби на проект за Закон за държавния бюджет, който Министерския съвет одобри в четвъртък. Според синдикалистите той е внесен от финансовия министър зад гърба освен на тях, и на министър Бъчварова, а и на премиера Бойко Борисов и гласи, че ще се намалят възнагражденията в системата с над 40 % и ще се отменят социалните придобивки

Единственият резултат от това ще бъде незабавното напускане на МВР на над 2/3 от т. нар. "служители, работещи на терен" - пожарникари и полицаи, пишат от САСМВР.

Те настояват първо МС незабавно да се събере и да отмени на извънредно заседание параграфа, както "и да бъде приет обнародваният на сайта на Министерството на финансите проект на решение" (справка на Клуб Z показа, че там публикуваните параграфи са до №9, б.р., №10 не съществува).

Още в увода на декларацията си синдикалистите съобщават, че са се събрали на извънредно заседание и обсъдили "изнесената информация в средствата за масова информация", т.е. - данните им за съдържанието на § 10 идват от там. Ръководството на МВР досега не е правило и намек за подобно драконовско съкращение на заплатите и социалните придобивки.

Проверка на Клуб Z в Министерството на финансите показа, че параграф 10 съществува. Оттам обаче ни казаха, че той може да се види само на сайта на Народното събрание, който пък... не работи, след като бе атакуван още в неделя. Оттам отказаха повече коментари с аргумента, че може да има разминаване между текста и твърденията на полицейските синдикати.

ОТ САСМВР искат още незабавна среща с премиера Бойко Борисов, както и вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова да застане на тяхна страна, "както и да предприеме незабавни действия... да попречи на безумните планове на министър Горанов за унищожаване на МВР".

Синдикалистите заплашват още, че на 4 ноември от 18 ч ще предприемат ефективни протестни действия, включително протест пред областните дирекции, флашмоб на пътя София-Русе край Плевен, "както и на други възлови пътни артерии по наше усмотрение".