Управляващото мнозинство е готово на компромиси с опозицията, за да събере нужните гласове за промени в Конституцията. Това стана ясно от думите на шефа на парламента Цецка Цачева пред БНТ.

Цачева призна, че ако от опозицията постъпят предложения между първо и второ четене, е много вероятно да се направи компромис и някои от тях да бъдат приети. За промени в Конституцията са необходими 180 депутати, които няма как да бъдат събрани, без да се получи подкрепа от БСП или ДПС. Подкрепа от опозицията може да се наложи дори ако промените минат през по-дългата процедра, за която са достатъчни 160 депутати.

Още вчера пред Клуб Z депутати от ГЕРБ признаха, че не са обезпокоени от факта, че нито БСП, нито ДПС ще бъдат съвносители на промените в Конституцията. Те обясниха, че преговорите продължават и не е изключено да бъде осигурена подкрепа от тези две партии при гласуването. Същото важи и за АБВ, които също няма да са съвносители на промените.

От БСП пък коментираха, че имат критики по всички теми, засегнати от промените - разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, намаляването на мандата му, въвеждането на явно гласуване и т.н. Именно това се очертават като основните въпроси, по които ще има преговори между управляващи и опозиция.

"Промените в Конституцията не са самоцел. Опитваме се да направим така, че да има баланс и взаимен контрол между властите. Реакцията на опозицията е обяснима, има местни избори в края на годината и партиите се опитват да покажат различна физиономия. Статуквото в самата съдебна власт също е възможно да показва несъгласие. Смисълът и целта на реформата е съдебната власт да бъде освободена от политически интереси", каза Цачева.

Шефката на парламента допълни, че вчера до късния следобед събраните подписи са били 97 при ноебходими 60. Зад промените застават ГЕРБ, Реформаторски блок и Патриотичен фронт. Очакваше се законопроектът да бъде внесен още вчера, но в крайна сметка това бе отложено за днес. Цачева обаче обясни, че внасянето ще се отложи още и събирането на подписи ще продължи до края на седмицата. Според нея е реалистично до края на тази сесия да се състои гласуването на първо четене на промените. Окончателното им приемане, за което са необходими още две гласувания, ще бъде през есента. "Принципът за бързина не може да бъде водещ", убедена е Цачева.