Всичко може да се случи на пътя. И опасността не идва само от вас или другите шофьори - понякога на пътя се появява нещо, което може да съкрати живота на бронята ви, возилото, или в най-лошия случай - вашия.

Едно от най-класическите "неща" от този тип са кравите. Големите невъзмутими добичета имат навика да се изсипват на пътя без никакво смущение. Което е разбираемо, имайки предвид средното им тегло - около тон.

И това е сериозен проблем, който създателите на самоуправляващите коли взимат много насериозно. В крайна сметка, какво ще се случи с малката двуместна количка, прототип на Google, ако се срещне със стадо крави?

Американската компания, разбира се, е открила отговора на този въпрос и даже го е патентовала.

"Анти-говеждия" патент.

Патентът не важи само за крави. Всъщност той е за система, която да установява кога колата е "заседнала", дали зад паркирана кола, говеда, или някакво друго препятствие, и да планира пътечката си без проблем. Централизирано табло може да включи човека в правенето на маршрута, ако реши.

Номерът е да се направи системата така, че тя да разбере кога колата е зад неподвижен обект, а не просто в много тежко задръстване. Все още не е ясно напълно как ще работи, но вероятно сензор засича обекта, а таймер изчислява, когато е минало достатъчно време, за да се започне маневра за заобикаляне.

Ако колата срещне нещо по маршрута си, няма да може да прецени дали става въпрос за крава, кола, или сръндак, но ще може да "види" голям обект.

Едно е сигурно - от Google не се оставят някакви крави да ги спрат.