Атаките срещу търговски кораби от страна на йеменските хуси представляват безраздсъдство и безчовечност, защото тези съдове нямат нищо общо с конфликта в Газа.

Така отговори на въпрос на Клуб Z Барбара Лийф – помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на Близкия изток. Тя даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Такъв бе коментарът на Лийф за пленяването на кораба „Галакси лийдър“, на който има двама български моряци. Съдът бе завзет от хусите през ноември 2023 г.

След това нападение САЩ постоянно са поставяли пред хусите въпроса за освобождаването на кораба, каза още Барбара Лийф. Това е ставало чрез преки и непреки контакти. Въпросът е и начело в дневния ред на специалният пратеник на САЩ Том Лендъркинг.

„Тези моряци трябва да бъдат пуснати да се приберат у дома при семействата си. Това наистина е възмутително“, каза още Лийф.

Хусите нападат кораби в Червено море и твърдят, че го правят в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

„Тези атаки по никакъв начин няма да помогнат на палестинската кауза. Това, което те правят, е да нанасят вреди на невинни граждани“, допълни помощник държавният секретар.

Барбара Лийф допълни, че САЩ са поддържали контакти с хусите в продължение на две години и половина. Нещата обаче са се променили след 7 октомври 2023 г., когато „Хамас“ нападна Израел. Тогава хусите се самообявиха за част от „оста на съпротивата“.

Въпросът за освобождаването на пленените от хусите български моряци влезе и в проекторезолюция на Европейския парламент, която трябва да бъде гласувана днес в Страсбург. Тя е посветена на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел, необходимостта от намаляване на напрежението и от реакция на ЕС. 
Сред нейните вносители са двама български евродепутати – социалистката Елена Йончева и Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Иран подкрепя хусите.

Евродепутатите призовават ЕС и неговите страни членки да се консолидират и да увеличат усилията за гарантирането на безопасното и незабавно освобождаване на всички заложници от кораба „Галакси лийдър“. На борда има трима граждани на ЕС – двама българи и един румънец. Сред заложниците са и трима украинци.

В резолюцията има текст и за атентата на летище Сарафово край Бургас, извършен на 18 юли 2012 г.  Тогава бе взривен автобус, като загинаха българският шофьор и петима току-що пристигнали туристи от Израел.

Евродепутатите обвиняват иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) в участие в планирането и/или извършването на редица операции, убийства и терористични атаки на територията на ЕС през последните 30 години. Сред тях и взривът в Сарафово.

Според обосновано предположение на българските власти атентатът е дело на ливанската шиитска групировка „Хизбула“, подкрепяна от Иран. Двамата извършители са от ливански произход, като единият е канадски, а другият – австралийски гражданин. Те са в неизвестност и са осъдени у нас на доживотен затвор без право на замяна. И двамата са включени в терористичния списък на ЕС.

Членовете на Европейския парламент настояват и КГИР да бъде обявен за терористична организация.