От вчера има разпитани двама свидетели, които разказват, че именно Ивайла Бакалова е потърсила връзка с Емил Писков (експолицай, сочен за близък съратник на Богжанов, б.р.) и Мартин Божанов.

Това каза още на влизане в парламента градският прокурор на София Илиана Кирилова преди изслушването ѝ във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов.

По думите ѝ Бакалова е разговаряла от чужд телефон с Мартин Божанов и е търсила "правна" помощ. Свидетелите застават с имената си, не са анонимни или защитени, допълни тя.

(Интересно е, че миналия път Кирилова написа открито писмо до парламента, в което обясняваше, че няма да отиде на комисията именно, защото няма право да разгласява следствени тайни от текущи досъдебни производттва - б.р. на Клуб Z).

"Тя сама отива в дома на тези хора, сама иска среща, търси правна помощ от тях, те и казват, че не познават Божанов, но познават Писков", уточни Кирилова.

"По думите ѝ адвокат Писков отива в този дом, но свидетелят твърди, че адвокатът не е искал да се среща с Бакалова. Посочил е някакъв висок хонорар, с цел да се откаже г-жа Бакалова", допълни Кирилова. 

(Всъщност тук сензацията е нула, тъй като и Бакалова, и мъжът ѝ Веселин Денков-Брадата не твърдят друго - а именно, че когато започват проблемите му със закона и конкретно със Специализираната прокуратура, те търсят неформални "оправячи" на нещата в съдебната система. Такъв е бил Нотариуса, а в записи, разпространени от АКФ, като такъв се изявяваше и бившият политик и бивш съветник по антикорупция на Бойко Борисов - Яне Янев, бел. ред. на Клуб Z).

"Има жалба от Емил Писков и Мартин Божанов до районна прокуратурата срещу Ивайла Бакалова за незаконни записи, които тя е изготвила", каза още градският прокурор.

Кирилова каза, че свидетелите били притеснени от тези записи, които били правени от техния дом. Бакалова ги уверила, че това няма да бъде излъчено. Действително не е излъчено, но имаме запис, на който се виждат лицата, чийто дом е посетила Ивайла Бакалова, допълни Илиана Кирилова, цитирана от БТА.

На миналото заседание на комисията ръководителят на Софийската градска прокуратура отклони покана да бъде изслушана чрез писмо до председателя на комисията Никола Минчев. Той определи като саботаж неявяването за изслушване на Кирилова и посочи, че ще подновят поканата. 

Днес тя се появи в компанията на апелативния прокурор на София Радослав Димов. Той пък бе един от първите, който мина през леко оперетните (и еднотипни) изслушвания в Прокурорската колегия на ВСС, колкото да заяви, че няма никаква представа от Нотариуса, не го е познавал, не е въздействал по дела и т. н. 

Прокурорка се оплака от натиск

"Аз и още един колега сме подложени на невероятен натиск заради делото на Мартин Божанов" (делото за ОПГ за имотни измами и принуди, което както отчетоха от СГП, било а-ха да влезе в съд, преди да убият Баожанов, б.р.).

Това каза Божидара Ганева от Софийската градска прокуратура пред временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. По думите ѝ това продължава около година, пише БТА.

Имам забрана със заповед от административния ръководител да се запознавам, да удължавам срокове, да извършвам каквато и да е административна дейност, както по това дело, така и по това на Петьо Петров, каза Ганева.

Тя поиска думата и изрази готовността си да отговори на въпроси, ако има такива, въпреки че нейно изслушване не беше предвидено в дневния ред.

Ясен Тодоров бил "недолюбван от Джуджетата

„Джуджетата“, меко казано, не ме долюбват, а с другия кръг на Мартин Божанов-Нотариуса нямам пресечни точки, каза Ясен Тодоров, следовател към Националната следствена служба (НСлС). Той допълни, че с Петьо Петров са били в много добри отношения до 2004 г., когато той става заместник на столичното следствие и отношението му към Тодоров се променя в отрицателна посока. 

„Нямам представа с какво се е занимавал, след като е напуснал следствието, не съм комуникирал с него. Не мога да кажа дали има кръгове в Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура, защото не съм работил там“, обясни Тодоров. Той допълни, че в Националната следствена служба няма такива кръгове.

Заявявам, че не съм познавал Мартин Божанов, преди да бъде убит. Нямам негови телефони, не съм посещавал негови кантори. Не съм посещавал SS клуб, дори бях скептичен към съществуването му, когато то стана известно по медиите. Най-близката сграда, която съм посещавал около клуба, е Военно-историческият музей и Специализираният съд - по повод атентата срещу Иван Гешев, каза още Тодоров. 

Относно доклада, внесен от генерал Атанас Атанасов във временната комисия, Тодоров обясни, че целта му е "съсипване човешки съдби и проваляне на професионални кариери": "Професионално съм стигнал своя таван, нямам амбиции за повече, на тези, които са го написали, мога да кажа да не се притесняват за това, на ничие място няма да седна", каза Тодоров.