AI инструменти, специализирани в създаването на голи изображения с лица на реални хора, стават все по-достъпни, разказва WIRED. 

Генераторите вече с лекота създават тяло по бельо със сравнително фотореалистичен вид, а платените варианти - голо с цена от около долар за кредит - могат да заблудят и при внимателен оглед и съпоставят логично сенки, цветове, пози и прочие.

В платените сайтове се влиза с портфейл на криптовалута, което на практика гарантира анонимността на "твореца". Клипове на генерирано съдържание се разпространяват в YouTube и други популярни платформи, макар най-големите да ги трият - а известните порносайтове да забраняват всякаква форма на AI порнография.

В много от платените сайтове са видими и генерациите на други потребители - и от екипа на Wired са видели подобни изображение с лица, които очевидно са на малки деца. Други пък имат заглавия, които сочат, че са непознати на човека, генерирал изображенията. 

AI разработчици като OpenAI и Stability AI твърдят, че техните генератори на изображения се използват за търговски и художествени цели и имат предпазни мерки за предотвратяване на вредно съдържание. Въпреки това, технологията за генериране на изображения с отворен код сега е сравнително мощна и създаването на порнография е една от най-популярните употреби.

По-рано този месец двама тийнейджъри от Флорида са били арестувани за предполагаемо създаване и споделяне на AI-генерирани голи изображения на съучениците си от средното училище без съгласие. Вероятно има много повече такива случаи, за които не научаваме, твърдят специалисти.

Наскоро силите на реда в САЩ и в Норвегия, които издирват детска порнография, признаха, че губят много работно време гонейки изцяло AI генерирани материали.