Фаворитът на президентските избори в Тайван, които ще бъдат проведени в събота, Уилям Лай заяви днес, че Китай се опитва "с всички средства" да повлияе на вота, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пекин се меси във "всички избори в Тайван", но тази година използва "всички средства", каза на пресконференция Лай, който понастоящем е вицепрезидент на Тайван.

"Освен до политически и военно сплашване, Китай прибягва също до икономически средства, психологическа война, дезинформация, заплахи и до подтикване към определени действия", изтъкна кандидатът на управляващата Демократична прогресивна партия.

Изборите в събота ще бъдат следени отблизо от Китай и САЩ заради значението, което имат за бъдещите отношения между Тайван и Пекин.

Китай възприема самоуправляващия се остров като своя провинция, отбелязва АФП. Пекин често изпраща свои изтребители, разузнавателни дронове и бойни плавателни съдове в близост до Тайван.

"Докато има отношения на равен с равен и зачитане на достойнството, Тайван винаги ще бъде отворен за диалог и сътрудничество с Китай", каза Лай.

Основният съперник на Лай в предизборната борба - Хоу Юи - заяви, че Демократическата прогресивна партия приближава Тайван "до войната". Хоу е представител на Националистическата партия (Гоминдан), която подкрепя по-тесни отношения с Пекин.