Новак Джокович победи Холгер Руне на финалите на ATP в Торино - 7:6(4), 6:7(1) и 6:3, което му гарантира, че ще изпрати годината като №1 в ранглистата на ATP.

Това носи нови исторически постижения на сърбина. Той за осми път ще посрещне Нова година като лидер на мъжкия тенис. Никой досега не бе прекарвал 400 седмици на върха - Ноле е първият. 

Жокера подобри собствения си рекорд за най-възрастен играч под номер 1. Сега той е на 36 г., а през 2021 г. бе на 34. На тази възраст 24-кратният шампион от Големия шлем изпраща един от най-успешните си сезони, в който триумфира на три от четирите Мейджър турнира. Прибави и още три титли, като победата му на финала на Мастърса в Париж срещу Григор Димитров го направи първия с 40 първи места в престижната верига.

Трудната победа над Руне в Торино показа, че Джокович ще опита да качи върха и в града на ФИАТ, така още веднъж да покаже че все още е най-добрият.

"Това означава много, рече Новак по отношение на гарантираната челна позиция в ранглистата. - Имаше доста емоции на корта. Много исках да спечеля тази мач, за да сваля този товар от раменете си. Титлата в Париж увеличи шансовете ми да завърша годината като номер 1. Знаех, че идвайки в Торино, се нуждая от още един успех. Голямата цел е постигната, всичко останало е като допълнителен бонус."

Джокович допусна пробив за 2:3 в на първия сет, но го върна веднага и стигна до тайбрек, който дръпна с 5:2 и спечели със 7:4. Във втората част Руне отново пропиля брейк аванс при 2:0 и впоследствие пак стигна до тайбрек, в който взе първите шест разигравания, за да изравни резултата.

В решителната трета част се стигна до ранна размяна на пробиви, но Джокович взе подаването на съперника за 4:2, удържа аванса и стигна до успех с 6:3.

В другия мач от Зелената група Яник Синер (Италия) спечели срещу Стефанос Циципас (Гърция) с 6:4, 6:4.

Днес са първите сблъсъци от Червената група: Карлос Алкарас - Александър Зверев и Даниил Медведев - Андрей Рублов.

Във финалния турнир на АТР участват осемте най-добри състезатели в мъжкия тенис през годината, като първите двама от всяка група ще се класират за полуфиналите.