Украинското знаме означава, че Европа никога повече няма да бъде окупирана.

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски във Вилнюс пред многохилядна публика - в литовската столица днес и утре се провежда срещата на върха на НАТО.

По-рано през деня планираното участие на държавния глава в събитието бе отменено. Предполагаемата причина е разочарованието, че алиансът така и не предостави график за присъединяването на Украйна към блока. Вместо това НАТО увери Украйна, че ще "получи покана", когато "съюзниците се споразумеят и условията бъдат изпълнени".

Какви конкретно са "условията" обаче така и не бе споменато - нито в речта на генералния секретар Йенс Столтенберг, нито в публикуваното комюнике на алианса. 

Държавният глава поздрави Литва за "смелата" позиция по въпроса за присъединяването на Украйна към НАТО.

"Благодаря ви за вашата помощ и за вашата много ясна, много честна и много смела позиция да поканите Украйна в НАТО", каза той пред насъбралото се множество на столичния площад "Лукишки". "Украинските знамена по улиците на Литва доказват недвусмислено, че ние вече сме съюзници и че Украйна ще защити своята и вашата свобода", добави президентът.

Зеленски обяви, че "никой, включително литовците, никога няма да трябва да се бие срещу руските войски, нито край телевизионната кула във Вилнюс, нито в който и да е литовски град или друга европейска столица".

"И това наше знаме означава, че никога повече няма да има депортации от балтийските държави в Сибир, никога повече - разделяне на Полша, никога повече - унижение на Унгария, никога повече - танкове в Прага, никога повече - Зимната война във Финландия, никога повече окупация на Европа", каза Зеленски.

След речта на президента на профила му в "Туитър" бе публикувано изявление, в което той отново благодари на Литва и разкритикува алианса заради проявената нерешителност.

"Днес предприех пътуване тук с вяра в решенията, с вяра в партньорите, с вяра в силна НАТО, която не се колебае, не губи време и не се връща назад към нито един агресор... И аз бих искал тази вяра да се превърне в увереност – увереност в решенията, които заслужаваме – всички ние заслужаваме, и всеки воин, всеки гражданин, всяка майка, всяко дете очаква. Това твърде много ли е за очакване? НАТО ще осигури сигурност на Украйна. Украйна ще направи алианса по-силен."