Украйна ще "получи покана" за членство в НАТО, "когато съюзниците се споразумеят и условията бъдат изпълнени". Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на реч, с която бе открита срещата на върха на алианса във Вилнюс.

По-рано Ройтерс съобщи, цитирайки дипломатически източници, че членките са постигнали съгласие по декларация, в която буквално бе записано горепосоченото уверение на Столтенберг. В документа се споменавало, че "бъдещето на Украйна" е в НАТО, но не били посочени конкретните "условия" за присъединяване, въпреки публичните призиви на високопоставени украински представители страната им да получи гаранция, че ще бъде приета.

Вероятно това е предизвикало раздразнението на украинския президент Володимир Зеленски, който на път за срещата на върха на алианса във Вилнюс разкритикува членките, след като разбрал, че няма да бъде представен график за присъединяването на Украйна към НАТО. 

Според източник на "Гардиън" украинският президент се е опитал в последния момент да промени съдържанието на документа, без успех.

По време на изявлението на Столтенберг бе публикувано комюнике, което подчертава, че бъдещето на Украйна е като държава членка на НАТО.

Ето съдържанието му:

"Ние напълно подкрепяме правото на Украйна да избере свои собствени мерки за сигурност. Бъдещето на Украйна е в НАТО. Ние потвърждаваме отново ангажимента, който поехме на срещата на върха през 2008 г. в Букурещ, че Украйна ще стане член на НАТО, и днес признаваме, че пътят на Украйна към пълна евроатлантическа интеграция надхвърли необходимостта от План за действие за членство.

Украйна става все по-оперативно съвместима и политически интегрирана с алианса и постигна значителен напредък по своя път на реформи. В съответствие с Хартата за особено партньорство между НАТО и Украйна от 1997 г. и Допълнението от 2009 г. съюзниците ще продължат да подкрепят и преразглеждат напредъка на Украйна по отношение на оперативната съвместимост, както и необходимите допълнителни демократични реформи и реформи в сектора на сигурността.

Министрите на външните работи на НАТО редовно ще оценяват напредъка чрез адаптираната годишна национална програма. Алиансът ще подкрепи Украйна в извършването на тези реформи по пътя й към бъдещо членство. Ще бъдем в състояние да отправим покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията".

Столтенберг: Очаквам съюзниците да изпратят ясен сигнал за напредък по пътя към членство

Това каза още Столтенберг по-рано през деня.

"По въпроса за членството, очаквам съюзниците да изпратят ясен и положителен сигнал за напредък по пътя към членство на Украйна", каза Столтенберг.

Столтенберг уточни, че ще се срещне с украинския държавен глава преди началото на срещата на върха.

Генералният секретар на алианса отбеляза, че е предложил набор от три елемента, които предвиждат повече практическа подкрепа в рамките на многогодишна програма за осигуряване на пълна оперативна съвместимост между армиите на Украйна и НАТО.

"Това ще доближи Украйна до НАТО", увери Столтенберг.

Той също така предлага укрепване на политическите връзки чрез създаването на съвета Украйна-НАТО. Учредителната среща в този формат ще се състои утре, 12 юли, с участието на украинския президент Володимир Зеленски.

Освен това Столтенберг предлага да се премахне изискването за изпълнение на Плана за действие за членство.

"Това ще превърне процеса на придобиване на членство на Украйна от двуетапен в едноетапен", подчерта той.

Както отбеляза генералният секретар, текстът на окончателното комюнике за движението на Украйна към бъдещо членство ще бъде съгласуван и публикуван по-късно днес "в рамките на часове".

Той очаква лидерите на страните-членки на алианса да потвърдят ангажимента си да предоставят военна подкрепа на Украйна, за да й помогнат да освободи окупираните територии.

По-рано през деня Франция обяви, че ще изпрати ракети с голям обсег SCALP. 

Германия пък оповести нов пакет военна помощ на стойност близо 700 милиона евро. Според "Зюддойче Цайтунг" пакетът включва: 20 хиляди артилерийски боеприпаси; две пускови установки "Пейтриът"; 40 бойни машини на пехотата Marder; 25 бойни танка Leopard 1; системи за противовъздушна отбрана.

11 членки на НАТО ще тренират украински пилоти на Ф-16

11 членки на НАТО ще започнат да тренират украински пилоти на Ф-16 от август 2023 г. Това съобщи украинският военен министър Олексий Резников в "Туитър":

"Ф-16 ще защитават небето на Украйна и източния фланг на НАТО. Украинските ВВС са готови да ги овладеят възможно най-бързо. Украйна ще победи".

По-рано през деня той съобщи, че Франция е една от държави, които ще осигурят подготовката на украинските летци.